LIGA KONFERENCIJA ZA SPAS SEZONE: Anderleht je kasno ušao u formu u prvenstvu

O. M. 13. 04. 2023. u 09:50

BELGIJSKI Anderleht dočekuje holandski AZ Alkmar na svom "Konstant Vanden Stok" stadionu u prvom delu četvrtfinalnog dvoboja Lige konferencija.

Foto: Profimedia

Obe ekipe su u osmini finala bili autsajderi, ali su izborili plasman među osam. Anderleht je eliminisao Viljareal ukupnim rezultatom 2:1, bilo je 1:1 u Briselu, a "ljubičasto-beli" su iznenadili na "Madrigalu" pobedivši sa 1:0. Alkmar je izbacio Lacio i to posle dve pobede od po 2:1.

Belgijanci su prethodno jedva prošli grupu sa Vest hemom, Silkeborgom i Steauom, kao drugoplasirani sa samo dve boda ispred Danaca, zatim su u baražu za osminu finala morali da se oslone na penal-rulet da bi eliminisali Ludogorec, pre pomenutog uspeha protiv Viljareala.

Iako je bez poraza na poslednje četiri utakmice u Župiler pro ligi, na kojima nije primio ni gol, Anderleht je potpuno podbacio u šampionatu Belgije ove sezone. Dva kola pre kraja regularnog dela pitanje je da li će se plasirati u plej-of od petog do osmog mesta preko koga bi možda mogao da se domogne baraža za plasman u Ligu Evrope. Iz kupa su ispali, tako da im je osvajanje Lige konferencija možda jedina preostala šansa da i naredne sezone nastupaju u evro-kupovima.

AZ je do grupne faze Lige konferencija došao kroz kvalifikacije u kojima je eliminisao Tuzla siti, Dandi junajted i Žil Visente, ali je za razliku od današnjeg protivnika lako prošao grupu sa Dnjeprom, Apolonom iz Limasola i Vaducom.Time je izbegao baraž za osminu finala gde ga je čekao apsolutni favorit Lacio. Italijani su u obe utakmice vodili 1:0, ali su holanđani oba puta preokrenuli rezultat i tako došli do prilike da se bore za svoje prvo polufinale nekog evro-kupa od 2005. godine.

Problemi su nastupili za Alkmar od prolaska Lacija, pošto ekipa Paskala Jansena nije okusila pobedu. Zbog toga je pala na peto mesto Eredivizije sa pet bodova manje od mesta koje vodi u Evropu, dok je lider Fejenord sa plus 13 nedostižan odavno.

Alkmar i Anderleht igrali su pre 11 godina u Ligi Evrope kada je holandski predstavnik sa dve pobede od po 1:0 ostvario plasman u osminu finala.

NAŠ PREDLOG: 1X&0-2 (kvota 2,20)

Pogledajte više