BAJER ZA PRVO EVROPSKO POLUFINALE POSLE 21 GODINE: Na putu mu stoji preporođeni belgijski velikan

O. M. 13. 04. 2023. u 09:20

BAJER LEVERKUZEN dočekuje Rojal Union u prvom meču četvrtfinalnog okršaja Lige Evrope.

FOTO: Tanjug/AP

Union će pokušati da uđe među poslednja četiri nekog evropskog kupa prvi put od daleke 1960. kada su stigli do polufinala Kupa sajamskih gradova u kome su poraženi od Birmingem sitija. S druge strane, Leverkuzen na to čeka od 2001/02 kada je stigao čak do finala Lige šampiona u kome je poražen od madridskog Reala.

Leverkuzen je imao očajan start sezone. Prvo je ispao na startu Kupa Nemačke od trećeligaša Elfsberga, a ništa bolji nije bio ni start u Bundesligi gde je sve do 12. kola bio u zoni ispadanja. Ništa bolje nije bilo ni u Ligi šampiona u kojoj je u prva četiri kola osvojio samo tri boda...

Sve to počelo je da se menja čim je na klupu došao Šabi Alonso. Bask je zamenio Švajcarca Herarda Seoanea posle 0:4 katastrofe od Bajerna i već na sledećoj utakmici doneo pobedu od 4:0 protiv Šalkea. Bila je to najava boljih dana koji su usledili, doduše ne odmah jer je trebalo vremena da se poslože kockice, ali "farmaceuti su, uz jednu kraću krizu rezulltata krajem januara i početkom februara, značajno popravili plasman u Bundesligi gde su stigli do šeste pozicije. 

Ta kriza završena je porazom kod kuće od Majnca 19. februara. Usledila je serija od devet utakmica bez poraza a proteklog vikenda u derbiju protiv Ajntrahta ostvarena je sedma pobeda u nizu. Tim trijumfom "farmaceuti" su preskočili "orlove" na tabeli Bundeslige i po prvi put od početka sezone došli na poziciju koja vodi u evro-kupove. Sada ni Liga šampiona nije nemoguća misija, pošto četvrtoplasirani Lajpcig beži dostižnih pet bodova.

Rojal Union Sen Žiloa se posle mnogo godina vratio u vrh belgijskog fudbala. Najtrofejniji klub ove zemlje pre drugog svetskog rata, Anderleht ga je po broju šampionskih titula stigao tek šezdesetih godina prošlog veka a Klub Briž u prvoj deceniji ovog, vratio se prošle godine u prvu Belgijsku ligu i tek u plej-ofu ostao bez titule koja je bila na dohvat ruke. 

Zadovoljili su se plasmanom u kvalifikacije za Ligu šampiona odakle ih je u Ligu Evrope preselio poraz u dvomeču sa Rendžersom. Tamo su u grupi sa Union Berlinom, Bragom i Malmeom osvojili prvo mesto a žreb ih je u osmini finala opet spojio sa Berlincima od kojih su i u tom dvomeču bili bolji.

Ako su mogli u četiri utakmice dva puta da pobede i jednom odigraju nerešeno sa imenjakom iz Berlina, "unionisti" ne bi trebalo da imaju većih problema sa Leverkuzenom koji je dva mesta i osam bodova ispod na tabeli Bundeslige, ali forma "farmaceuta" je za razliku Berlinove u usponu.

NAŠ PREDLOG: 1X&3+ (kvota 1,90)

Pogledajte više