BIĆE VRELO U HRVATSKOJ PRESTONICI: Livaja i družina stižu na "Maksimir"

M.T.

26. 02. 2023. u 08:47

"MODRI" su osam bodova ispred Splićana na tabeli.

FOTO: Tanjug/AP

Najveća utakmica hrvatskog fudbala biće odigrana u 23. kolu HNL-a danas od 15 časova u Zagrebu na ''Maksimiru'' gde će Dinamo dočekati splitski Hajduk. Ovo je duel prvog i drugog na tabeli, a Dinamo ima osam bodova prednosti.

Kao što je najčešće slučaj od osamostaljenja Hrvatske, Dinamo dominira u ligi. ''Modri su doduše u poslednjih pet kola pored tri pobede, dva puta odigrali i nerešeno sa Goricom i Slavenom Belupom, ali su usledile dve vezane pobede posle kojih Dinamo mirno čeka debi. Trener Dinama Ante Čačić ne slaže se sa ocenama da je Hajduk autsajder u ovom derbiju.

 - Ispred nas je Hajduk, utakmica koja ima posebnu težinu i koja nosi poseban naboj, bodovi su dvostruki, uvek su te utakmice bile derbiji i ne slažem se da je Hajduk autsajder, nema autsajdera u derbiju. Mi jesmo favoriti protiv svih na Maksimiru, ali oni nisu autsajderi – smatra Čačić.

Hajduk koji u samostalnoj Hrvatskoj najčešće gleda u leđa Dinamu, nije uspeo da iskoristi kikseve ''modrih''. ''Bili'' su u poslednjih pet kola pobedili tri puta, ali su i pretrpeli dva uzastopna poraza od Istre i Rijeke. Ipak, dve uzastopne pobede su popravila raspoloženje pred derbi protiv Dinama. Ukoliko pobedi, Hajduk bi smanjio zaostatak na pet bodova i tako održao nadu da može da se bori za titulu. Trener Splićana Ivan Leko u dobrom raspoloženju čeka derbi, iako Hajduk ima dosta problema sa povredama.

 - Najlepša utakmica za igru, pripremu, vođenje, na velikoj sceni pokazati koliko si dobar. Lično se jako radujem. Situacija je takva kakva je, pokušavamo se pripremiti. Sigurno ćemo imati 11 igrača i pet na klupi, pokušati da igramo sa 16, i kao ekipa pokazati da smo dobri – rekao je Leko koji kao igrač nikad nije pobedio na ''Maksimiru''. – Nisam imao pojma o brojevima. Ima zakon velikih brojeva. Nadam se da će se to promeniti.

Dinamo ima dobru kadrovsku situaciju pošto u timu neće biti samo Petra Bočkaja, dok će Dario Špikić ipak biti spreman za derbi mada se u prvi mah mislilo da je njegova povreda u meču protiv Varaždina ozbiljnije prirode.

Na drugoj strani Hajduk se sučava sa puno problema. Spisak povređenih igrača je poduži, a na njemu su Lovre Kalinić, Josip Elez, Entoni Kalik, Lukas Grgić, Emir Sahiti, Toni Borevković, Čidozi Avazijem i Dominik Prpić. Još se ne zna da li će igrati Marko Livaja koji je prethodnih dana imao povišenu temperaturu.

Ovo će biti 234. meč Dinama i Hajduka, a ''modri'''su u priličnoj prednosti sa 102 pobede, dok ih Hajduk ima 59, a 72 utakmice su završene nerešenim rezultatom. U posledih deset mečeva Dinamo je pet puba pobedio, dok Hajduk ima dva trijumfa uz tri remija.

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,68)

Pogledajte više