ATLETIK U KUPU LEČI RANE IZ BASKIJSKOG DERBIJA: Espanjolu važniji opstanak u La Ligi

M.T.

18. 01. 2023. u 11:43

BASKIJCI su uspešniji u prethodna dva meča protiv Katalonca u Kupu kralja.

Foto: EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

Nije se dobro proveo Atletik Bilbao u baskijskom derbiju prethodnog vikenda, a prilika za lečenje rana se ukazala večeras pošto će Baskijci na stadionu ''San Mames'' dočekati Espanjol u osmini finala Kupa kralja od 20 sati.

Posle četiri vezane utakmice bez poraza u svim takmičenjima, Atletik je položio oružje i to u baskijskom derbiju protiv Real Sosijedada sa 3:1. Taj neuspeh je ekipu trenera Ernesta Valverdea spustio na osmu poziciju u La Ligi sa 26 bodova, dva manje od mesta koja vode u evropska takmičenja.

Atletik Bilbao je kroz svoju istoriju imao mnogo uspeha u Kupu kralja pošto je 23 puta osvajao ovo takmičenje, ali je poslednji trofej podigao davne 1984. Ove sezone Bilbao je počeo od druge runde u kojoj je savladao Alziru sa 2:0, da bi u trećoj minimalnim rezultatom pobedio Sestao. U šesnaestini finala Bilbao je pružio najbolju partiju i sa 6:1 pobedio Eldense.

Espanjol nije daleko od zone ispadanja u La Ligi pošto je trenutno na 14. mestu sa 17 bodova, ispred Hetafea koji ima isti broj bodova i slabiju gol-razliku. Ipak, tim iz Barselone nije u lošoj formi pošto je već šest mečeva u svim takmičenjima neporažen, a u prethodnom kolu prvenstva bio je bolji sa 2:1 upravo od Hetafea.

Poslednji put je ekipa Dijega Martineza osvojila Kup kralja 2006. godine, a ukupno je četiri puta podizala pehar. Put do Atletika je Espanjol vodio preko Rinkona u drugoj rundi i trijumfa od 3:0, dok je u narednoj minimalnim rezultatom savladao Atletiko Paso. Espanjol je u šesnaestini finala već imao veliki ispit protiv Selte i uspešno ga je položio, mada tek posle produžetka u kojem je uspeo da postigne dva gola i stigne do pobede.

Trener Atletika Ernesto Valverde u baskijskom derbiju protiv Real Sosijedada nije mogao da računa na Iniga Martineza zbog povrede stopala, a iz istog razloga će iskusni defanzivac preskočiti i duel protiv Espanjola. Braća Niko i Injaki Vilijams će verovatno biti na klupi i ući u igru samo ako to razvoj situacije na meču bude zahtevao. U Espanjolu je situacija sa povredama nešto ozbiljnija pošto u timu nema Adria Pedrose, Keidi Barea i Pola Lozana, ali se zato u ekipu vraća Brajan Olivan koji je odradio suspenziju. Trener Espanjola Dijego Martinez mogao bi da napravi brojne izmene u timu pošto je timu iz Barselone veoma važan predstojeći meč prvenstva protiv Betisa.

Ova dva tima su u potpunosti poravnata u poslednjih deset međusobnih mečeva. Atletik i Espanjol imaju po tri dobijene utakmice, dok su četiri meča završena nerešenim rezultatom. Ovo će biti treći put da Atletik Bilbao i Espanjol igraju u Kupu kralja u prethodne tri decenije, a u prethodna dva puta baskijski tim je bio uspešniji.

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,53)

Pogledajte više