PRE TRI DANA JE USPELA DA SE ODUPRE: Može li Sparta i u Kupu da napravi problem "filipsovcima"

M.T.

10. 01. 2023. u 09:31

Branilac trofeja nije u šampionatu uspeo da postigne gol protiv današnjeg protivnika.

Foto: Profimedia

Pre samo tri dana Sparta je uspela na stadionu ''Filips'' da ostane neporažena u duelu protiv PSV Ajndhovena u okviru holandskog šampionata, a već večeras od 21 čas će na ''Het Kastelu'' u Roterdamu imati priliku da još jednom zakoči ''filipsovce'' u šesnaestini finala Kupa Holandije.

Sparta u subotu nije bila toliko slabiji rival od PSV-a i imala je svoje prilike, ali može biti zadovoljna remijem bez golova, iako nije iz Ajndhovena sva tri boda odnela još od 1995. godine. Ipak, priliku da eventualno nadoknadi propušteno i plasira se u osminu finala Kupa imaće danas.

Remi protiv PSV-a bio je samo nastavak dobrih rezultata Sparte koju nije poremetila ni dvomesečna pauza zbog Svetskog prvenstva u Kataru. Klub iz Roterdama je na poslednjih deset mečeva u svim takmičenjima, računajući i remi protiv PSV-a, doživeo samo jedan poraz, a u šest pobeda našla se i ona iz treće runde Kupa Holandije kada je sa 3:1 savladan Ostzan. Ekipa trenera Morisa Stejna je u prva dva kola Kupa bila slobodna, a u ovom takmičenju je Sparta tri puta podizala trofej i još dva puta gubila u finalu.

PSV će se očigledno mučiti bez Kodija Gakpa. Iako druga najefikasnija ekipa u ligi, PSV bez Gakpa koji je ove sezone 13 puta bio strelac i još 17 puta asistent će verovatno imati problema da dođe do protivničke mreže što se videlo već protiv Sparte. Iako su ''filipsovci'' stvarali šanse, nisu uspevali da ih iskoriste, pa im je prilika za popravni Kup.

Timu iz Ajndhovena će ovo biti prva utakmica u Kupu pošto je bio slobodan u prve tri runde i brani trofej osvojen prošle godine kada je u finalu sa 2:1 savladao najvećeg rivala i prethodnog osvajača Ajaks. PSV je u svojoj istoriji deset puta osvajao Kup Holandije i još osam puta je gubio u finalima.

Očekuje se da igrači koji su propustili prvenstveni duel zbog povreda, ni na ovom meču ne budu na terenu. Tako Stejn neće moći da računa na Tima Koremnasa, Jonesa Namila i Džonatan de Guzmana. Nešto su veći problemi za Ruda van Nistelroja pošto u redovima ''filipsovaca'' i dalje neće biti Olivije Boskaljija, Fodea Fofane, Maura Žuniora, Kjela Persmana i Savija.

Sparta je u poslednjih deset mečeva samo jednom uspela da savlada PSV i to baš u Kupu Holandije pre šest godina. PSV je upisao sedam trijumfa protiv ekipe iz Roterdama, a dve utakmice su završene nerešenim rezultatom. U Kupu Holandije ove dve ekipe su se u poslednje tri decenije sastale samo dva puta, a pored već spomenute pobede Sparte i PSV je ostvario trijumf.

NAŠ TIP: 2 (kvota 1,63)

Pogledajte više