SAUDIJCI IMAJU VEOMA DOBRU ŠANSU: Meksikanci ne zavise samo od sebe

M.T.

30. 11. 2022. u 14:23 >> 14:23

''Sombrerosi'' su na poslednjem mestu sa samo jednim osvojenim bodom.

TANJUG/AP

Poslednje kolo grupe "C" donosi mnogo uzbuđenja jer sve četiri reprezentacije konkurišu za mesto u osmini finala na Svetskom prvenstvu, a na stadionu ''Lusail'' će večeras od 20 časova Saudijska Arabija i Meksiko igrati svako sa svojom računicom za odlazak u eliminacionu fazu Mundijala.

Saudijci su u Kataru osvojili brojne simpatije zbog sjajnog meča protiv Argentine kada su priredili prvorazredno iznenađenje i slavili trijumf od 2:1, da bi u drugom kolu odigrali takođe dobro protiv Poljske, ali su taj meč izgubili i trenutno se nalaze na trećoj poziciji na tabeli sa tri osvojena boda.

Ovo ekipu selektora Erva Renara stavlja u prilično dobru poziciju pred večerašnji meč jer zavise samo od sebe i pobedom protiv Meksika bi obezbedili plasman u osminu finala, tek drugi u istoriji posle onog na Mundijalu 1994. u SAD. Postoji i scenario po kojem bi i remi bio dovoljan Saudijcima za prolaz, ali bi u tom slučaju Poljska morala da savlada Argentinu sa tri gola razlike.

Meksiko je posle startnog remija protiv Poljske na teži način naučio da Lionelu Mesiju nikad ne treba ostavljati slobodnog prostora pošto je igrač Pariz Sen Žermena postigao prvi gol za probijanje bedema Meksikanaca, da bi Enco Fernandez stavio tačku na trijumf ''gaučosa''. Sada ekipi Đerarda Martina samo pobeda protiv Saudijaca može doneti plasman u osminu finala, uz pobedu Poljske protiv Argentine.

Postoje još dva scenarija koja su teško ostvariva jer Meksiko još uvek nije postigao gol na ovom Mundijalu. Meksiku je potrebna pobeda od četiri gola razlike protiv Saudijske Arabije ako Poljska i Argentina odigraju nerešeno, a ukoliko Argentina savlada Poljsku, onda Meksiko mora da pobedi sa pet golova razlike.

Selektor Saudijske Arabije Erve Renar moraće da pravi izmene na sredini terena pošto je Abdulelah el Malki dobio drugi žuti karton protiv Poljske i propustiće utakmicu sa Meksikom. Treninzima se vratio Rijad Šarahili, dok će odsustovati povređeni Mohamed el Burajk, Jasir el Šahrani i Salman el Faradž. U redovima Meksika selektor Đerardo Martino imao je glavobolju zbog toga što je protiv Argentine Andre Guardado izašao iz igre već u 42. minutu, ali se veteran brzo vratio treninzima, što znači da Meksikanci nemaju kadrovskih problema za ovaj meč.

Selekcije Saudijske Arabije i Meksika su do sada odigrale pet međusobnih mečeva, a Meksikanci su četiri puta uspeli da trijumfuju, dok je jedan meč završen nerešenim rezultatom.

NAŠ TIP: GG (kvota 1,80)

Pogledajte više