SUBOTNJI DERBI U LA LIGI: Atletik protiv Atletika za ostanak među najbolje četiri ekipe

M.T.

15. 10. 2022. u 10:12

RAZDVAJA ih samo bod na tabeli.

Fudbaleri Bilbaoa Foto AP

"El klasiko" je svakako derbi nad derbijima u španskom prvenstvu a i u šire, ali subotnji program utakmica u La Ligi obeležiće duel trećeplasirane i četvrtoplasirane ekipe u šampionatu Atletik Bilbaa i Atletiko Madrida večeras od 21 sa na stadionu ''San Mames''.

Baskijci su od starta sezone u odličnoj formi, ostvarili su pet pobeda uz dve nerešene utakmice i jedan poraz, a to im je odnelo treće mesto na prvenstvenoj tabeli sa osvojenih 17 bodova posle osam odigranih kola. U prethodnom kolu Atletik je odigrao nerešeno sa Seviljom 1:1, a pre toga su bili u seriji od tri pobede. Ekipa Ernesta Valverdea igra odličan fudbal i prilično efikasan što baš i nije bio često slučaj kada je u pitanju Atletik Bilbao.

Od osvajanja četvrtog mesta u sezoni 2013/2014, Atletik nikad nije bio plasiran bolje od sedme pozicije, a deluje da bi ove sezone moglo da se i to promeni. Eventualnom pobedom protiv Madriđana, Atletik bi definitivno istakao ozbiljnu kadnidaturu za mesto na tabeli koje obezbeđuje plasman u Ligu šampiona naredne sezone.

Međutim Baskijcima je prva prepreka na tom putu Atletiko Madrid. Ekipa Dijega Simeonea igra prilično dobro od početka sezone iako je doživela dva poraza od Viljareala i u gradskom derbiju od Reala, a pored toga ima pet pobeda i jedan nerešen rezultat i nalazi se na četvrtoj poziciji sa bodom manje u odnosu na svog večerašnjeg rivala. U prethodnom kolu je Atletiko savladao Đironu sa 2:1.

Atletiko će verovatno biti umorniji od dva tima pošto je imao obaveze u Ligi šampiona gde je u sredu odigrao samo 0:0 protiv Briža posle dva uzastopna poraza i trenutno je treći u svojoj grupi.

Valverde i dalje ne može da računa na povređene Danija Vivijana i Jurija Berčičea, a zbog crvenog kartona dobijenog u prošlom kolu protiv Sevilje pauziraće Ander Erera. Slično je stanje i u Atletiko Madridu pošto Dijego Simeone neće imati na raspolaganju Markosa Ljorentea i Felipea zbog povreda.

U međusobnim duelima ova dva tima uspešniji je Atletiko Madrid koji je od poslednjih 10 utakmica slavio na pet, ali u poslednja tri meča nije pobedio. Atletik Bilbao je slavio tri puta i dva meča su završena remijem.

NAŠ TIP: 0-2 (kvota 1,70)

TIP ZA HRABRIJE: X (kvota 3,20)

Pogledajte više