"GOREĆE" ISTANBUL: Veliki gradski derbi na "Vodafon parku"

Novosti online 02. 10. 2022. u 10:35

BIĆE bure u turskoj prestonici.

Foto: Profimedia

Za ovakve utakmice se živi na "Bosforu". Turski navijači poznati su po "paklenoj" atmosferi, a tako nešto videćemo večeras od 19 časova na "Vodofan areni" gde će Bešiktaš dočekati gradskog rivala Fenerbahče u 8. kolu tamošnje Superlige. Biće ovo 134. međusobni duel velikih protivnika, "crni orlovi" su slavili na 41. utakmici, "kanarinci" su bili bolji u 47 navrata, dok je 44 duela završeno nerešenim ishodom.

Nisu gradski derbiji omiljena tema za Bešiktaš ove sezone. Bar za sada. Izgubili su "crni orlovi" od Bašakšehira, a veliki korak unazad napravili su i u pretohdnom kolu. Došli su na "Olimpijski stadio"n kao veliki favoriti protiv Istanbula, ali su na kraju ostali bez celog plena - 2:2.

Suviše propusta napravila je odbrana Bešiktaša i produbila blagu krizu višestrukog šampiona Turske. Iskoristili su to novajlije u eliti, i nastavile niz dobrih rezultata protiv Bešiktaša kao domaćini, započet sada već davne 2003. godine.

Kada je silovitim udarcem u osmom minutu N'Kudu probušio golmana domaćina, slomivši mu prste silovitim udarcem iz slobdnjaka, Bešiktaš je imao otvoren put ka pobedi. Ali je očigledno potcenio rivala, nije ga opomenulo ni izjednačenje i slaba reakcija golama Destinoglua.

Bešiktaš je igrao na suvi kvalitet. Došao do novog vođstva preko Veghorsta, i stao. Slabo drugo poluveme dovelo je do neizvesnog finiša. Domaćin je iskoristio jednu od retkih prilika i preko Jašara došao do celog plena.

Za razliku od crno-belih, Fener je bio odličan u minuloj rundi takmičenja. "Kanarinci" su na svom terenu demolirali Alanju sa 5:0. Interesatno, za ekipu Žorža Žesusa imala je pet različitih strelaca. Mrežu Runara Runarsona pogađali su Rosi, Enrike, Krespo, Valensija i Kahveči.

Prethodni gradski derbi odgiran je 8. maja i završen je nerešenim ishodom - 1:1. Interesatno, čak tri uzastopna međusobna duela Bešiktaša i Fenera završena su remijem uz popularni "GG".

NAŠ TIP: 2-4 (kvota 1,53)

Pogledajte više