EVROPSKI KLASIK U MINHENU: Leva se vraća na mesto uspeha

Novosti online 13. 09. 2022. u 09:21 >> 15:23

NEMA sumnje da Barsu i Levandovskog očekuje paklen doček na "Alijanc areni"

Foto: Profimedia

Derbi kola u Ligi šampiona igra se u Minhenu gde će Bajern dočekati Barselonu u jednom od evropskih klasika. Biće ovo sudar dva svetska giganta, a u centru pažnje biće fantastični Robert Levandovski koji je ovog leta zamenio "Alijanc arenu" za "Nou Kamp".

Na premijeri u elitnom takmičenju obe ekipe su demonstrirale silu. Šampion Nemačke je rutinski savladao Inter u Milanu sa 2:0, dok je Barsa bila još ubedljivija protiv Viktorije Plzen - 5:1.

Međutim, Bavarci nisu na prepoznatljivom nivou u Bundesligi. Tri uzastopna remija upisali su izabranici Julijana Nagelsmana, te se trenutno nalaze na trećoj poziciji sa dva boda manje od vodećeg Uniona. Poslednji šok desio se minulog vikenda kada je Štutgart odoleo u Minhenu - 2:2.

Sve do pred kraj delovalo je da će tri boda pripasti velikanu iz Minhena, da bi onda Matajs de Liht skrivio jedanaesterac i omogućio Šejru Girasiju da izraste u junaka meča.

Prethodno je Matis Tel postao najmlađi strelac za Bavarce na bundesligaškim utakmicama. Novajlija iz Rena je postigao prvenac u borbi za bodove (prethodno zatresao mrežu Viktorije u kupu) i sa 17 godina i 136 dana ispisao istoriju. Na izjednačenje Krisa Fuhrika odgovorio je Džamal Musijala i delovalo je da je trenutak inspiracije 19-godišnjeg ofanzivca dovoljan za tri boda, međutim, De Liht je omogućio Štutgartu da kreira iznenađenje.

Sa druge stane, Barsa je nakon uvodnog remija počela da pobeđuje u nizu, a odličnu formu potvrdila je i na gostovanju Kadizu - 4:0.

Mučne scene na tribinama u Kadizu pokvarile su raspoloženje fudbalera Barselone, jer je meč prekinut u 84. minutu kada su imali sigurno vođstvo od 2:0.

Odjednom je nastala drama, a prvi ju je snimio sa terena golman Kadiza Ledezma, koji je postao možda i junak večeri, jer je otrčao do hitne pomoći kraj klupe i odneo defibrilator do tog dela tribina na kojima se odvijala drama.

Navodno je jednom starijem navijaču pozlilo, doživeo je srčani udar i trajala je borba lekara da mu sačuvaju život. Ronald Arauho se na terenu molio za život navijača, a posle nekoliko minuta sudija je poslao fudbalere oba tima u svlačionicu i ostalo je nejasno da li će meč biti  odigran do kraja, tih poslednjih pet ili nešto više minuta. Kasnije je stigla informacija da će se utakmica nastaviti u 21.10 časova i u tišini je privedena kraju, a Barselona je iskoristila da do vrha napuni mrežu domaćina - 4:0.

Nema sumnje da Barsu i Levandovskog očekuje paklen doček na "Alijanc areni". Da stvar bude gora po goste, Bajern je savladao Katalonce na prethodna tri međusobna rivala i to veoma ubedljivo, dva puta sa 3:0 i čak 8:2 2020. godine u polufinalu Lige šampiona u sezoni 2019/20.

NAŠ TIP: 2-4 (kvota 1,65)

Pogledajte više