TRESE SE AFRIKA, TRESE SE KAIRO: Egipatski derbi utakmica dana na planeti!

Novosti online 19. 06. 2022. u 09:32

ZAMALEK je trenutno na liderskoj poziciji, "beli vitezovi" imaju 44 boda, Al Ahli je treći sa 40, ali uz čak tri meča manje, te bi uz niz dobrih rezultata lako mogli da preuzmu tron.

Foto: Profimedia

Klasik u Kairu, okršaj dva najuspešnija egipatska kluba Al Ahlija i Zamaleka u okviru 20. kola tamošnje Premijer lige obeležiće Neće to biti samo derbi Egipta, već i gotovo izvesno najkvalitetnija utakmica dana na planeti.

Biće to 124. ligaški duel dva najtrofejnija afrička kluba. Al Ahli je najuspešniji klub na planeti, sa 10 osvojenih Ligi šampiona i 42 titule u Egiptu, dok je Zamalek u njegovoj senci sa "samo" pet trofeja u elitnom takmičenju i 13 titula. Čak 34 puta je bio vicešampion.

Ipak, Zamalek trenutno sedi na tronu. Prošle godine je bio prvak sa četiri boda više od Al Ahlija. "crvene đavole" su skupo koštale utakmice u elitnom takmičenju i to što je zbog pandemije virusa korona kasnila završnica prvenstva. Ostali su na ključnim utakmicama bez velikog broja nosilaca tima, pošto su oni igrali za Egipat na Olimpijskim igrama, pa je Al Ahli kiksnuo tamo gde nije smeo.

Al Ahli je poražen u finalu Lige šampiona od Vidad Kazablanke, ceh je platio legendarni trener Pitso Mosimane i to samo tri meseca nakon produžetka saradnje.

Kao zamena za Južnoafrikanca se pominje nekadašnji trener Partizana Vuk Rašović. On je protekle sezone predvodio Al Fejhu do Kupa Saudijske Arabije. Osim Srbina kao kandidati za klupu najtofejnijeg velikana iz Afrike se pominju i Francuzi Rudi Garsija, Rumun Razvan Lučesku, Portugalac Rui Vitorija i Brazilac Paulo Aturi.

Zamalek je trenutno na liderskoj poziciji, "beli vitezovi" imaju 44 boda, Al Ahli je treći sa 40, ali uz čak tri meča manje, te bi uz niz dobrih rezultata lako mogli da preuzmu tron.

U prethodna tri međusobna duela "crveni đavoli" u slavili na dva, a posebno je bio zanimljiv poslednji kada je meč završen rezultatom 5:3.

NAŠ TIP: GG (2,05)

Pogledajte više