MILOVAN RAJEVAC SPECIJALNO ZA "TIP": Nigerija leži „Crnim zvezdama“

Ž. Urošević

25. 03. 2022. u 08:30

SRPSKI stručnjak doskorašnji selektor Gane govorio je o finalu afričkih kvalifikacija za Mundijal.

rajevac

U pauzi fudbalskih prvenstava širom planete, veoma zanimljive mečeve baraža imaće „crni kontinent“, koji daje pet putnika za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Pomoć, savet i informacije o fudbalskim dešavanjima u Africi, „Tip“ je zatražio i dobio od Milovana Rajevca, po platnom spisku još uvek selektora Gane, sa kojom je posle kraha na Afričkom kupu nacija saradnja postala „zamrznuta“ do septembra ove godine.

- Neke stvari u životu čovek ne može da promeni, hteo bih, ali na njih jednostavno nisam mogao da utičem – priča Rajevac, aludirajući na probleme koje je imao sa koronom a potom i sa malarijom uoči starta kontinentalnog takmičenja na kome je učestvovao sa Ganom.

FOTO: Arhiva novosti/ M.V.

- Gorčina je ostala, iako mi je ceo stručni štab bio podrška i izašao u susret, dozvolivši mi da pripreme vodim iz hotelske sobe. Napredak Gane u našoj kvalifikacionoj grupi bio je evidentan, ali baš u Kataru, domaćinu predstojećeg SP, gde smo imali kontrolne mečeve, dogodio mi se peh da se razbolim.

Život ide, a fudbal nastavlja da se kotrlja, možda još žešćim tempom.

- Pre nego što započnem bilo kakvu analizu, želeo bih da istaknem da je Afrika fudbalu previše dala da bi imala samo pet predstavnika na SP. U konkurenciji 56 državnih selekcija, izuzetno je teško izboriti se i ostvariti plasman na Mundijal.

- Za jedno od tih mesta boriće se i „vaša“ Gana.

- Da, za tih pet mesta pod suncem, pravo da se bori steklo je deset najboljih reprezentacija, koje su iz isto toliko grupa izašle kao najbolje u prethodnoj fazi takmičenja. Žrebom su odlučeni parovi, koji su prve svoje okršaje zakazali za petak, a revanše četiri dana kasnije, u utorak, kada će pasti i konačna odluka.

Sudbina je nekako htela da se poigra baš sa najboljima. U ruletu, kuglice su spojile najkvalitetnije, Senegal sa Egiptom.

- FIFA rang lista je bila jedino merodavna, kada se odlučivalo koje reprezentacije će u koju grupu biti svrstane: povlašćenu ili nepovlašćenu. Međutim, fudbalski bogovi su hteli spektakl. Podsećam, početkom februara ove godine, duelom Senegala i Egipta završilo se kontinentalno prvenstvo Afrike. Nismo dugo čekali, a već u martu, isti rivali će na teren. Mislim da je to previše, a moglo bi da postane i dosadno – tvrdi naš iskusni stručnjak, Milovan Rajevac koji je u svojoj bogatoj karijeri vodio Tajland, Alžir i Katar.

Milovan nam baš i nije bio „mio“ zbog utakmice iz 2010. godine kada je u Južnoj Africi pod njegovom komandom Gana savladala Srbiju minimalcem.

„Tip“ mu daje priliku da se donekle „iskupi“, tako što će iz afričkog „lonca“ izdvojiti reprezentacije, koje po njegovom mišljenju mogu do Katara.

PREDLOZI MILOVANA RAJEVCA:

KONGO – MAROKO: NA SP IDE MAROKO

Maroko igra dobro. U meču četvrtfinala Kupa nacija, poklekao je protiv Egipta tek golom u produžecima. Najbolji tim Maroka već treću godinu predvodi Vahid Halilhodžić, trener kome iskustvo ne manjka, što bi baš na ovom meču moglo da dođe do izražaja. Stručnjak iz BiH je dugo bio fudbaler i trener u Francuskoj, u prvenstvu u kome nastupaju svi njegovi igrači iz odbrane. Maroku je teško dati gol, a opasan je iz prekida.

KAMERUN – ALŽIR: NA SP IDE ALŽIR

Kamerun je kao treći završio kontinentalno takmičenje, ali ne bih mu dao ni promil šanse u dvomeču sa Alžirom. Kamerun ima i bolju tradiciju u međusobnim duelima, ali ono što bi Alžir moglo da razljuti i pokrene je pritisak koji se stvorio preranom eliminacijom iz grupne faze takmičenja. Uz to, Marez, Slimani i ostali Alžirci imaju kvalitetniju reprezentaciju od Kamerunaca.

Tanjug/AP

MALI – TUNIS: NA SP IDE TUNIS

Mali je podigao formu i igra sve bolje, ali u dva meča sa Tunisom jednostavno nema kvalitet da izađe kao pobednik. Tunis ne blista, ali zna da igra na rezultat. Ima i dobar spoj mladosti i iskustva, što ga u dvomeču izdvaja u favorite. Goleada se teško može očekivati, ne samo u ovom paru, već kod svih ostalih iz baraža.

EGIPAT – SENEGAL: NA SP IDE SENEGAL

Duel koji izaziva najveću pažnju. Ujedno, ovo je i okršaj trenutno najboljih igrača koje kontinent ima - Salaha sa jedne i Manea sa druge strane. Senegal je posle penal ruleta stekao zvanje aktuelnog prvaka kontinenta baš u okršaju sa „faraonima“. Sigurno da Egipćani razmišljaju o osveti, koja po mom mišljenju nije moguća.
Senegal ima snažnu „kičmu“ tima, koju je teško slomiti.

Foto: AP

GANA – NIGERIJA: NA SP IDE GANA

Od tri meča na kojima sam predvodio Ganu protiv Nigerije, sva tri sam pobedio. Nigerija Gani po stilu igre najviše leži. Očekujem da Gana prođe, iako moj naslednik na klupi, zbog crvenog kartona zarađenog na meču Afričkog kupa nacija, neće moći da računa na Andrea Ajua, kapitena i najboljeg igrača „crnih zvezda“.

Pogledajte više