KRALJEVO PRIMER DOBRE PRAKSE: Državna sekretarka ministarstva za brigu u porodici posetila grad na Ibru

G. ĆIROVIĆ 21. 05. 2021. u 13:42

ONO što smo u Kraljevu čuli kao primere dobre prakse unećemo u sveobuhvatni dokument koji ćemo predstaviti Vladi Srbije kao doprinos i viđenje kako demografske prilike mogu da se poprave. Nadamo se da ćemo za implementaciju dobiti nacionalnu i koordinisanu podršku.

FOTO: GU Kraljevo

Ovo je boraveći u gradu na Ibru izjavila Milka Milovanović Minić, državna sekrtarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, posle sastanka sa gradonačelnikom Predragom Terzićem.

- Primetila sam kod gradonačelnika Terzića i njegovih saradnika ogromnu posvećenost, razumevanje, inicijativu i volju da se slušaju potrebe porodica na terenu. Demografske prilike u Srbiji su veoma važna nacionalna tema i najpre moramo zajednički raditi na poboljšanju prilika za život i tako ohrabriti porodice da rađuju više dece – naglasila je državna sekretarka.

Ovom prilikom prvi čovek grada na Ibru upoznao je gošću sa aktivnostima lokalne samouprave kako bi se povećao natalitet i poboljšala demografska slika.

- Grad subvencioniše privatne vrtiće obezbeđujući do 80 odsto neophodnih troškova za boravak dece. Na zahtev sugrađana koji žele da postanu roditelji subvencionišemo vantelesnu oplodnju u Srbiji, ali i u inostranstvu iznosom od 300.000 dinara. Porodice sa troje i više dece imaju popust od 30 procenata na komunalne usluge ovdašnjih JEP „Toplana“ i JKP „Čistoća“, a s obzirom na to da deo grada nije pokriven ovom infrastrukturom, usvojili smo odluku da za druge porodice obezbedimo novčanu pomoć od 10.000 dinara. Tu je i program „Tri plus“, a korisnici ovih kartica ostvaruju popuste u vrtićima, sportskim klubovima, prodavnicama obuće, odeće i računarske opreme – rekao je Terzić.

On je izrazio zadovoljstvo što postoji odlučnost i na državnom i na lokalnom nivou da se obezbeđuju uslovi za formiranje porodica i rađanje dece.

- Ovo je strategijska politika i rezultati se ne mogu očekivati na kratkoročnom nivou – naglasio je gradonačelnik Kraljeva. - Uveren sam da će uspeh doći jedino ako se bude radilo kroz partnerstvo između lokalnih samouprava i države.

Pogledajte više