NOVI PROJEKAT U DIGITALIZACIJI POLJOPRIVREDE: Prijava štete putem mobilne aplikacije "DDOR Tera"

Z. GRUMIĆ 20. 05. 2021. u 17:32

ZBOG povećanog rizika od štete u poljoprivredi izazvane prirodnim katastrofama, Institut „Biosens“ u Novom Sadu i DDOR osiguranje razvili su mobilnu aplikaciju „DDOR Tera“ koja će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti prijavu štete odmah po neželjenom događaju.

FOTO: Pres služba pokrajinske vlade

Digitalna platforma i mobilna aplikacija, koje omogućuju jednostavniju i efikasniju procenu štete na osiguranim usevima i plodovima, predstavljeni su danas na konferenciji za novinare.

- Nastavićemo da podržavamo sve projekte koji imaju cilj da zaštite poljoprivredna gazdinstva od elementarnih nepogoda najsavremenijom opremom - izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je navedeno u saopštenju, on je istakao da će Pokrajinska vlada ove i naredne godine investirati gotovo 20 miliona evra u automatizaciju sistema protivgradne zaštite na teritoriji Vojvodine i dodao da će taj posao biti završen do kraja 2022. godine.

Direktor Instituta „Biosens“ Vladimir Crnojević smatra da je novi projekat značajan korak na dugom putu digitalne transformacije poljoprivrede.

- Ovaj projekat ima veliki potencijal da ubrza proces digitalizacije i bude uzor ostalim akterima u oblasti poljoprivrede da hrabrije prihvate izazove koje budućnost donosi – rekao je Crnojević.

Predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Đorđo Markeđani je poručio da će ta digitalna platforma biti unapređivana kako bi poljoprivrednicima bile dostupne pravovremene informacije.

-Na ovom putu daljeg razvoja, računamo na znanje i iskustvo „Biosensa“ kao i na aktivno učešće državnih institucija.  "DDOR Tera" je jedinstveno tehnološko rešenje namenjeno poljoprivrednim proizvođačima, koji od sada mogu da na pametnom telefonu imaju pregled svojih aktivnih polisa osiguranja useva i plodova, kao i da brzo i lako prijave štetu na svom polju ili u voćnjaku. Aplikacija je besplatna za sve osiguranike DDOR osiguranja sa polisama koje pokrivaju njihove useve i plodove.

Pogledajte više