UZ IME SELA NE ŽELE GRB OPŠTINE: Žitelji Bačkog Brestovca traže od čelnika Odžaka da se ukloni heraldika koja vređa njihovu istoriju

Z. R.

20. 05. 2021. u 12:19

IZ Bačkog Brestovca je ovih dana upućena peticija predsedniku opštine Odžaci Goranu Nikoliću da se iz centra sela ukloni grb opštine i umesto njega postavi grb sela.

Foto: K. T.

Brestovčanima nije po volji ideja da se u svih devet naselja u opštini velikim slovima označe njihova imena, ispred kojih je postavljen grb opštine, a na kraju srce.

Takve 3D natpise dobili su Odžaci, Bački Brestovac, Bački Gračac, Bogojevo, Deronje, Karavukovo, Lalić, Ratkovo i Srpski Miletić.

- Stavljanje grba opštine uz ime sela je uvreda za Bački Brestovac, koji ima svoj grb i starije je naselje od Odžaka. Isticanjem grba opštine neko je hteo da obezvredi istoriju Bačkog Brestovca. Od predsednika opštine zahtevamo da se izmeni grb na 3D natpisu našeg sela. U slučaju da se to ne uradi, građani će sami zameniti grb - kaže Radovan Rusov, prvopotpisani na peticiji Brestovčana.

Prvi pomen Odžaka se vezuje za 1557, uz koju je na grbu i 1944, kad je opština oslobođena od fašizma. Na grbu Bačkog Brestovca su tri godine, od kojih je prva 1554.

- Na prostoru sela se prostirala brestova šuma, po kojoj je prvi put pomenuto kao Brestovo 1554. godine. Od 1650. nosi naziv Brestovac, a od 1920. Bački Brestovac. U štitu grba je s leve strane deblo, a sa desne su listovi bresta. Ovo drvo je simbol samostalnosti i autonomije – zapisao je hroničar sela Miomir Krnjajić, na čije se tumačenje pozivaju potpisnici peticije.

KLASJE OSTALO BEZ PETOKRAKE

MILORAD Stanišić, pomoćnik predsednika opštine Odžaci, rekao je da je u Bačkom Brestovcu, kao i u ostalim naseljima, istaknut grb koji je po Statutu opštine jedini zvaničan. Njegovi elementi su klasje i laboratorijska posuda kao simbol (hemijske) industrije. Grb je ranije imao i zvezdu petokraku, koja je uklonjena početkom devedesetih.

Pogledajte više