ISTORIJSKA RUTA KROZ 10 GRADOVA: Arheološki institut priprema studiju za projekat "Putevima rimskih imperatora" (FOTO)

D. NOVKOVIĆ

19. 05. 2021. u 07:52

TURISTIČKA organizacija Požarevca je okončala tender za izbor autora studije neophodne za realizaciju kapitalnog projekta "Putevima rimskih imperatora", koji će povezati brojne arheološke lokalitete na ruti dugoj 600 kilometara.

Foto: D. Novković

Posao ugovoren za 11 miliona i 990.000 dinara bez poreza je poveren Arheološkom institutu iz Beograda.

Reč je o nalazištima na kojima je rođeno 18 starorimskih imperatora, među kojima je i čuveni Konstantin Veliki.

Studija koja će se raditi tokom narednih 12 meseci je deo državnog kapitalnog projekta koji se realizuje u okviru programa "Srbija 2025" i predstavljaće opsežnu analizu postojećeg stanja arheoloških lokaliteta, te njihovog sadašnjeg i budućeg uticaja na socio-ekonomski razvoj okruženja - uz davanje predloga za unapređenje turističke infrastrukture.

A planirana ruta prolazi kroz Sremsku Mitrovicu, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek, Kladovo, Negotin, Niš, Paraćin i Lebane. Na njoj su i čuveni lokaliteti Sirmijum, Viminacijum, Lederata, Medijana, Trajanov most, Gerulata... Veliki broj njih je vezan za ekonomski nerazvijene krajeve - istočnu i južnu Srbiju - u kojima opada broj stanovnika, pa se procenjuje da bi realizacija projekta doprinela razvoju malih lokalnih preduzeća i porodičnih radionica koje bi pružale različite usluge duž jedinstvene kulturno-turističke rute.

Foto: D. Novković

Pogledajte više