POSAO ZA 120 LJUDI: U saobraćaj na Dunavu kod Bogojeva ulaže se 60 miliona evra

Z. Rajić

17. 05. 2021. u 07:30

LUKA na Dunavu kod Bogojeva biće ove i naredne godine proširena na dodatnih 30 hektara i dobiće zaklonjeno pristanište, za šta će država izdvojiti 40 miliona, a koncesionar 20 miliona evra.

Foto P. D.

To je tokom vikenda, prilikom posete opštini Odžaci, najavio Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Dodatni kapaciteti luke Dunav Bogojevo trebalo bi da omoguće pretovar 750.000 tona robe godišnje. To će biti prva rečna luka u Srbiji koja će ponuditi direktno punjenje kontejnera žitaricama i time povećati vrednost srpskog žita i kukuruza u izvozu - rekao je Momirović.

On je kazao da će luka Dunav Bogojevo i ubuduće biti okrenuta poljoprivrednom biznisu, ali će dodatkom naftnog terminala i prostora za rasute terete (šljunak i pesak) i komadnu robu postati kompletnija i jedna od najvećih u zemlji.

PLANOVI Ministar Momirović, Foto P. D.

Luka u Bogojevu, koja je u većinskom vlasništvu kompanije "Hibrid", ima status međunarodne i trenutno zauzima površinu od 16 hektara nadomak graničnog prelaza prema Hrvatskoj.

Ministar je istakao da će proširenje luke Dunav Bogojevo doprineti i otvaranju novih radnih mesta.

- Očekujem da će se ovde direktno zaposliti još 120 ljudi. Od toga će najveće koristi imati opština Odžaci, koja će za dve godine, kad budemo završili posao, biti opština sa potpuno drugačijom perspektivom, sa mnogo više zaposlenih - naglasio je Momirović.

 
Pogledajte više