PATRIJARH PORFIRIJE SLUŽIO LITURGIJU U MANASTIRU TUMANE: Hiljade vernika došlo da se pomoli

J.I.

16. 05. 2021. u 16:32

NjEGOVA Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, uz sasluženje episkopa Srpske pravoslavne crkve, i u prisustvu na hiljade vernika, služio je danas Svetu Arhijerejsku luturgiju u manastiru Tumane kod Golupca. Liturgija je služena u čast Nedelje mironosica koju slavi SPC.

Foto: J.I.

- Mi se, slava Bogu, evo do današnjih dana ovde sabiramo kao što je to bilo vekovima. Ovde su vekovima dolazili oni koji veruju u krst i Vaskrsenje Hristovo. Ta vera je oblikovala naš narod, bez te vere nismo postojali, ni danas ne bismo postajali... Da blagodat siđe na sve nas sabrane ovde, čitavu zemlju, pravoslavne Srbe, ne samo u otadžbini, nego gde god da se nalaze, poručio je, pored ostalog, u svojoj besedi pred okupljenim narodom Patrijarh Srpski g.Porfirije.

Na liturgiji se, od ranih jutarnjih časova, okupilo na hiljade vernika iz čitave zemlje, ali i regiona.

Manastir Tuman je osnovan je u drugoj polovini 14. veka i nedavno je obeležio 630 godina postojanja. Iz godine u godinu privlači sve veći broj vernika koji traže leka i duhovne utehe.

U crkvi manastira posvećenoj Svetom Arhangelu Gavrilu čuvaju se mošti Prepodobnog Zosima Sinaita i Prepodobnog Jakova Novog. Njima se vernici mole za ozdravljenje i spas svojih najbližih koji boluju od najtežih bolesti. Na udaljenosti od jednog kilometra od manastira, nalazi se isposnica Svetog Zosima i čudotvorni izvor.

Pogledajte više