NEMA ŠTEDNJE NA JAVNOM ZDRAVLJU: Ministarstvo i lokalna samouprava u Trgovištu na zajedničkom zadatku

J. STOJKOVIĆ

15. 05. 2021. u 05:55

MINISTARSTVO zdravlja i lokalna samouprava, od početka pandemije, zajedničkim snagama gotovo svakodnevno rade na osnaživanju zdravstvenog sistema u Trgovištu.

Miljana Zlatković sa medicinarima / Foto SO u Trgovištu

Od nabavke uniformi, do kupovine savremenih medicinskih aparata, neprestano se ulaže u Dom zdravlja - sve u cilju pružanja podrške onima koji brinu o ovdašnjim ljudima, odnosno radi pružanja kvalitetnije primarne zdravstvene zaštite pacijentima iz ovog kraja.

- Resorno Ministarstvo je našem Domu zdravlja već doniralo novi skener, a lokalna samouprava je odmah pomogla kupovinom štampača koji omogućava dostupnost rezultata pregleda. Dobili smo i novi ultrazvučni aparat, sami smo nedavno kupili uređaj za očitavanje D-dimera, pa sada samostalno možemo da se upustimo u borbu protiv korone - nabraja predsednici Opštine u Trgovištu Miljana Zlatković.

Lokalna samouprava je, kaže, u svakom trenutku - iz skromnog budžeta - prateći potrebe zdavstvenog sistema, izdvajala značajnu sumu novca za potrebe Doma zdravlja. Iako tamo radi samo 13 lekara, dobrom organizacijom, uspeli su da - ne zanemarujući druge pacijente - obuku skafandere i krenu u borbu sa kovidom.

- Nedavno smo uspeli da obezbedimo beskontaktne toplomere kao i oksimetre za svakog lekara. Kupili smo i pumpe za dezinfekciju sanitetskih vozila, jer takva oprema dosad nije bila uobičajena u ustanovama primarne zdravstvene zaštite, ali je pandemija nametnula potrebu da ih nabavimo i mi smo uspeli da ispratimo zahteve lekara. Jer, svima nam je prioritet briga o zdravlju svih naših pacijenata - naglašava Miljana Zlatković.

Inače, od početka ove godine, za medicinsku i sanitetsku opremu je ukupno izdvojeno gotovo milion dinara, a u opštini koja ima oko 5.000 stanovnika je od proglašenja pandemije registrovano 548 obolelih. Nažalost, devetoro žitelja Trgovišta je izgubilo bitku, ali se zato proces imunizacije odvija dobro, pa je već vakcinisano čak 1.876 meštana.

Pogledajte više