SRPSKI VOJNICI UMRLI U HOLANDIJI: Manifestacija "Muzeji za 10" i Evropska noć muzeja u Narodnom muzeju u Kruševcu

S.B.

11. 05. 2021. u 20:33

IZLOŽBENI prostori Narodnog muzeja u Kruševcu biće otvoreni u okviru manifestacija Muzeji za 10 i 17. Evropska noć muzeja 15. maja od osam do 22 sata.

Foto: Ambasada Srbije, Hag

U centralnoj zgradi muzeja moguće je pored stalne postavke pogledati izložbu “Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919 autora Ane Jelić i Nenada Karamijalkovića, koji predstavlja svedočanstvo o našim vojnicima koji su preminuli od španskog gripa 1919. godine i sahranjeni su na holandskom tlu, dok će dan ranije biti promovisana istoimena dokumentarna knjiga iz 2018. godine, Tatjane Vendrig, Fabija Vendriga i Džona M. Stinena.

- Na spomeniku na Reformatorskom groblju u Garderenu ispisana su imena 29 srpskih vojnika umrlih u tom mestu, dok je 21 vojnik preminuo u Najmegenu i njih 14 u Enshedeu - napominju u kruševačkom muzeju.

- Spletom različitih okolnosti, posmrtni ostaci su 1938. godine u dogovoru sa Vladom Kraljevine Jugoslavije prebačeni u mauzolej u Jindrihovicama u Češkoj, gde se i danas nalaze. Izložbom su obuhvaćeni i osvrti na okolnosti koje su prethodile izbijanju Prvog svetskog rata, rad humanitarnih organizacija, kao i osvrt na zločine čije su žrtve ratni zarobljenici.

U Umetničkoj galeriji posetioci mogu pogledati izložbu fotografija i grafika Branimira Karanovića, dok je u Kući Simića osim stalne postavke i izložba “Više od igre-dečje igre nekad i sad”.

U Narodnom muzeju podsećaju da je zbog još uvek aktuele epidemiološke situacije, u izložbenim prostorima neophodno nošenje zaštitne maske i poštovanje fizičke distance.

Pogledajte više