POLICAJAC POKLANJA KRV I PLAZMU: Siniša Mašić (38) u važnoj misiji

Lj. Preradović

08. 05. 2021. u 07:00

NOVOSADSKI policajac Siniša Mašić (38), igrom sudbine nije ispunio dečački san i postao lekar kako bi pomagao bolesnima, ali i pored toga na najlepši način iskazuje svoju humanost i to dvostruko.

Foto N. Karlić

Najpre kao dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi, a otkako je, pre osam meseci, preležao koronu, već devet puta je donirao i krvnu plazmu, kako bi pomogao u što uspešnijem lečenju obolelih od kovida 19.

Kako je i sam na svojoj koži osetio opakost ovog virusa, ali srećom bez lečenja u bolničkoj postelji, ovaj humani čuvar reda je odlučio da, pored krvi, dobrovoljno daje i krvnu plazmu. I nastaviće da je poklanja sve dok bude trajala pandemija i dok se ne pobedi pošast koja je zahvatila čitavu planetu.

- Godinama sam dobrovoljni davalac krvi, a počeo sam još dok sam bio učenik Srednje policijske škole u Sremskoj Kamenici - kazuje nam Mašić, koji već dve decenije nosi plavu uniformu.

- Do sada sam više od 20 puta dao dragocenu tečnost. Kada sam video da se pozivaju ljudi da poklone plazmu, nijednog trenutka se nisam dvoumio, i čvrsto sam rešio da bar na taj način pomognem obolelima.

SLEDE NjEGOV PRIMER

MAŠIĆEVA odluka da redovno, na svake dve nedelje, donira krvnu plazmu nije prošla nezapeženo među njegovim kolegama u Policijskoj stanici Stari grad.

- Svi su me podržali u mom naumu, a još više me obradovala činjenica da je njih nekoliko odlučilo da slede moj primer i da i oni poklanjaju krvnu plazmu - ponosan je na njih Mašić.

U vreme kada je redovno trebalo da donira krv, Siniša je otišao u Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, ali tamo su mu rekli da toga puta mora da preskoči, jer mora da prođe tri meseca od bolesti, te je morao da sačeka.

- Pitao sam, ako ne mogu da dam krv, da li mogu bar krvnu plazmu, s obzirom na to da sam preležao koronu sa svim simptomima, srećom, bez upale pluća - priča nam Mašić.

- Rekli su mi da može, i od tada, od kraja oktobra, već sam devet puta dao krvnu plazmu.
 

Pogledajte više