POČELI PRIJEMNI ZA TALENTE: Za 4.871 mesto, konkurisalo 7.336 učenika

B.B.

07. 05. 2021. u 17:29

UPISNA trka za talentovane učenike počela je danas - polganjem prijemnih ispita, koji će trajati do 16. maja. Za upis u neko od specijalizovanih gimnazija i odeljenja, umetničke i muzičke škole, kao i bilingvalna odeljenja, prijavilo se 7.336, a mesta ima za 4.871.

Biće razrađeno polaganje državne mature / Foto I. Marinković

Konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni do 19. maja 2021. godine, a po prvi put uvid u rezultate prijemnih ispita biće dostupni online, na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs. Talenti će, pored prijemnog, polagati i završni ispiti koji je zakazna krajem juna.

Prema rečima Mirjane Katić, za polaganje prijemnog ispita prijavilo 200 malih maturanta. Mesta ima za sto najboljih.

- Zadovoljni smo koliko se učenika prijavilo - kaže Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije. - Otvaranje IT odeljenja, pri redovnim gimnazijama, nije smanjilo interesovanje svršenih osmaka za našu školu. Učenici će polagati prijemni ispit 8. maja, u periodu od 10 do 12 časova, a odmah posle testiranja biće objavljena rešenja zadataka.

Za upis na neki od umetničkih obrazovnih profila u Školi za dizajn, "Tehnoartu" i "Drvoartu", zainteresovano je više od 380 kandidata. Upisna kvota za upis u prvi razred iznosi 183 mesta. Polaganje prijemnih ispita biće održano polovinom maja i trajaće tri dana, a mali maturanti će pokazati svoje umeće iz crtanja, slikanja i vajanja.
- U našoj školi najpopulraniji je profil firmopisac (kaligraf), koji je u stvari grafički dizajn - kaže Nenad Mladenović, direktpr škole. - Pored ovog, umetnička zanimanja su i graver, grnčar, juvelir umetničkih predmeta, konzervator kulturnih dobara i stilski krojač.

Kako navodi Dragana Ćećez Iljukić, za 188 slobodnih mesta U Filološkoj gimnaziji, prijavilo se više od 360 malih maturanata.

- Interesovanje malih maturanata za upis u specijalizovana odeljenja je veliko - kaže Borka Popović, direktorka Pete beogradske gimnazije. - Za upis talentovanih đaka za istoriju i geografiju prijavilo se duplo više kandidata, dok je interesovanje za specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju još veće.

Pogledajte više