MARA OTKRIVA TAJNU ŠARANJA JAJA: Koristi posebnu tehniku po drevnom običaju (FOTO)

V.Mitrić

30. 04. 2021. u 12:58

VELIKI petak je dan kada se, po drevnom običaju, kuvaju jaja za Vaksrs, koja su čeljad, pre toga, našarala, voskom ili drugim prikladnim ukrasima.

Foto: V.Mitrić

Marica Mara Mitić(86) iz Runjana,kod Loznice, kaže da ju je u tajne šaranja i kuvanja jaja,još kao malu,u selu Gornjem Dobrić,kraj Jadra, naučila njena divna baka Marija kao i njene sestre Milojku,Olgu Stamenku Canu i Radu.

-Vaskrs je bio i ostao praznik kom se,od srca, radujem,a drago mi je što i naša mladež sa dosta žara svetkuju ovaj praznik, duboko uverena da će to činiti i njene praunuke Angelina i Dunja, čiji su roditelji, kao i njivovi očevi i majke posvećeni veri i ovom prazniku.

Foto: V.Mitrić

-Jaja treba da se šaraju tako da budu lepa, dopadljiva, da se to učin i lepo i jednostavno,ne suviše kitnjasto i nikako da ide ka kiču.

Naša vremešna sagovornica kaže da su joj,uz pomoć snaha, i ove godine šarena kuvana jaja odlično „ispala“ i čekaju da budu darovana svim milim i dragim i za stari običaj tucanja.Smatra da su jaja koje je kuvala jaka,“jer su od kokošaka i druge živine,koje se gaje na posve domaći i zdrav način“.

Pogledajte više