BEŽEĆI OD AUTOMOBILA UPADAJU U KANAL: Decenijske muke meštana naselja Spomen park u Čačku - platili kanalizaciju, a guše se u smradu (FOTO)

V. ILIĆ

30. 04. 2021. u 11:32

VIŠE od 200 meštana prigradskog naselja Spomen park u Čačku uputilo je gradskoj upravi peticiju sa zahtevom da im se što pre izgradi trotoar uz Gučki put, saobraćajnicu koja prolazi kroz ovo naselje.

Foto: V.Ilić

Takođe, dvadesetak domaćinstava iz ovog mesta tražilo je od Grada da im se konačno omogući da se “prikače” na kanalizacioni sistem, pošto su celokupan iznos za ovu namenu platili još pre 15 godina, i to oko 1.000 evra po vlasniku kuće.


Stanovnici ovog naselja žale se kako im je ugrožena bezbednost, jer nemaju trotoara uz put koji je regionalnog karaktera.


Decu ne smemo da pustimo u školu. Devojčica iz komšiluka je nedavno upala u kanal pored puta, pošto je jedino tako mogla da pobegne od silnih kamiona i automobila koji ovim putem prolaze – rekao nam je Zoran Vasiljević, meštanin ovog naselja.

- Moja majka, osamdesetogodišnjakinja, nedavno je takođe pala, bežeći od kamiona da je ne udari i slomila kuk. Da stvar bude gora, uz naše naselje nalazi se i omiljeno izletište Čačana, spomen kompleks, koje je veoma posećeno.

Foto: V.Ilić

 

 PROBLEM

MILAN Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka kazao nam je da problem naselja Spomen park traje godinama, odnosno mnogo pre od dolaska aktuelne vlasti. Dodao je da se traži najbolje rešenje za ogorčene meštane. O detaljima, kako je kazao, razgovaraće sa samim meštanima. 


Pored toga što nemaju trotoar i, kako kažu, ne mogu ni bezbedno “nos da provire” iz svojih domova, deo meštana nema ni kanalizaciju, pa se uz ovaj put nalazi i kanal kojim bukvalno teče kanalizacija. Zato se, posebno leti, ovim naseljem širi nesnosni smrad.


Još 2005. godine smo platili kanalizaciju u punom iznosu, jer je to bio uslov da dobijemo vodu, odnosno da nas povežu na rzavsku vodu – kazao nam je Zoran Skočajić. - Vodu smo dobili, ali još nismo kanalizaciju.

Putamo se da li je normalno da mi, koji živimo na samo par kilometara od centra grada, nemamo kanalizaciju, a fekalije nam plivaju pored regionalnog puta. Za sve to vreme Grad se služi našim novcem, i nikome ne pada na pamet da nam ih vrate ili da nam konačno uvedu kanalizaciju.


Obraćali su se stanovnici Spomen parka, vele, nebrojeno puta gradskim ocima, ali sve je ostalo na pustim obećanjima. Tražili su i mišljenje nadležnih inspekcijskih službi, koje su izašle na teren i konstatovale da su na putu oštećene bankine i da je ugrožena stabilnost puta, a da je to nadležnost “Puteva Srbije”. Takođe, inspektor za lokalni prevoz i puteve je zaključio da je zakonom propisano da javni put mora imati trotoar, javnu rasvetu, prostor za parkiranje, pešačke staze.., koji odgovaraju potrebama samog naselja.


Svaki put se završi sa nekim sastančenjima, razgovorima, obećanjima... Isto to gledamo skoro dve decenije. Sada nam je dogorelo do nokata i zato smo rešeni da uskoro blokiramo ovu saobraćajnicu koja vodi ka Guči i Ivanjici. Već smo blokadu najavili upravi saobraćajne policije, ali nismo još utanačili kada će se to dgoditi. Ovoga puta nećemo odustati sve dok nam ne ispune naše zahteve – rekli su nam u glas meštani ovog prigradskog naselja.

                 

Pogledajte više