VELIKO SRCE IZA REŠETAKA: Niški osuđenici za nekoliko dana prikupili skoro 300.000 dinara za lečenje malog Gavrila

J. Ć.

30. 04. 2021. u 07:26

SVE češće iz kazneno-popravnih ustanova stižu vesti o humanosti zatvorenika.

Foto Tanjug

Posle Okružnog zatvora u Kragujevcu i niški osuđenici ujedinili su se i priključili humanitarnoj akciji za prikupljanje novca za lečenje sedmomesečnog dečaka iz Krujeva Gavrila Đurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Prema rečima jednog od osuđenika, inicijativa da se pomogne bolesnom dečaku potekla je iz C3 paviljona Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, a ubrzo su se priključili i ostali. Njih 670 za samo nekoliko dana uspelo je da prikupi čak 281.600 dinara. Svako je, kažu, izdvojio koliko je mogao, u nadi da će njihovo malo, za Gavrila značiti mnogo.

U Upravi za krivične sankcije kažu da je ovo samo jedan u nizu primera humanosti lica lišenih slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji kad je u pitanju lečenje dece.

- Osuđenici su sami došla na ideju da pomognu izlečenje mališana, za šta je potrebno 2,5 miliona evra, i o tome obavestili Upravu zavoda kako bi se sa njihovih novčanih depozita sredstva preusmerila u ovu svrhu. Iznos će biti uplaćen na račun za lečenje malog Gavrila - ističu u Upravi.

ODREKLI SE DELA POMOĆI DRŽAVE

NEDAVNO su u KPZ u Požarevcu - Zabeli 174 osuđenika prošle godine donirala 122.000 dinara za lečenje bolesne dece u Srbiji i to odrekavši se dela novca koji im je uplaćen na ime jednokratne pomoći države od 100 evra za ublažavanje posledica epidemije virusa korona.

Osuđenici u KPZ u Nišu 2018. godine, zajedno sa zaposlenima, donirali su novac za kupovinu pokretnog inkubatora za bebe koji ima presudan značaj za život tek rođene dece u ovom gradu.

Na početku epidemije oko 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u zemlji - Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu odreklo 4.700 suvih obroka u korist najsiromašnijih građana, ali su šili maske za sve građane i zdravstvene radnike.

Osuđenici u zavodu u Sremskoj Mitrovici su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava prošle godine donirali Svratištu za decu Novi Beograd skoro 4.000 suvih obroka i 500 zaštitnih maski koje sami šiju od marta prošle godine.

Pogledajte više