VAKCINISANA SAMO PETINA STANOVNIKA: Epidemiološka situacija na području Novog Pazara nestabilna, sa trendom pogoršavanja

N. Kočović

28. 04. 2021. u 08:25

PRVU dozu vakcine protiv virusa korona do sada je primilo 11.766 žitelja Novog Pazara, odnosno svaki peti punoletni stanovnik tog grada, a obe 8.655 osoba, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje.

Foto N. Kočović

Direktor Zavoda Šefadil Spahić kaže za "Novosti" da je najbolji odziv za vakcinaciju zabeležen kod starijih od 65 godina - 27 odsto, a da su zadovoljni time što su imunizovani gotovo svi korisnici i radnici Gerontološkog centra i pacijenti na stalnom smeštaju u Specijalnoj bolnici Novopazarska banja.

Zabrinjava činjenica da je, izuzev zaposlenih u Zavodu za javno zdravlje, imunizovana tek trećina zdravstvenih radnika u Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Novopazarskoj banji.

- Ipak, ako uzmemo u obzir jako razvijen antivakcinalni lobi na ovim prostorima, tihu opstrukciju na svim nivoima i veliku dozu nepoverenja u proces imunizacije, možemo reći da smo relativno zadovoljni i da se vakcinacija odvija bez problema - ističe Spahić.

- Studija sa republičkog nivoa pokazuje da je oko 35 odsto žitelja Novog Pazara bilo prokuženo virusom korona, ali je savet i onim koji su preležali kovid 19 da se vakcinišu, jer antitela ne traju večno.

Kineska "najpopularnija"

Oko 60 odsto vakcinisanih Novopazaraca imunizovano je cepivom kineskog proizvođača "Sinofarm", dok ih je trećina primila "Fajzerovu" vakcinu. Oko 900 je primilo rusku "sputnjik V", a tek nešto više od 100 vakcinu "astra zeneka".

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je i dalje nestabilna, a Spahić ocenjuje da bi ona u narednim danima mogla da postane veoma zabrinjavajuća jer se epidemiološke mere ne poštuju.

Foto N. Kočović

- Epidemiološke mere se krše na svakom mestu i u svakom trenutku, a kako u prethodnih nekoliko dana imamo 40 odsto inficiranih od ukupnog broja testiranih, očekujemo pogoršanje situacije - dodaje Spahić.

Jedini pozitivni parametri su, ističe on, što broj hospitalizovanih polako opada i što oboleli uglavnom imaju lakšu kliničku sliku.

Pogledajte više