NASLEĐE JASENOVCA U SRPSKO-HRVATSKIM ODNOSIMA: Predavanje Ognjena Karanovića na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

V.N.

26. 04. 2021. u 21:26

PREDAVANjE Ognjena Karanovića „Nasleđe Jasenovca u srpsko-hrvatskim odnosima posle 1945. godine" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Foto: KCNS

Nastavljajući niz predavanja posvećenih jednoj od najbolnijih tema iz ne tako davne istorije, Karanović je kazivanje o Jasenovcu ovog puta posvetio negovanju kulture sećanja kao jedinom pravom putu koji treba da slede i srpska i hrvatska strana, i to ne sećanju radi osvete, već nezaboravljanju istorijskih činjenica koje će sprečiti da se takvi zločini ikada ponove.

Logor Jasenovac je bio najveći koncentracioni i logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formiran je u avgustu 1941. godine u okolini istoimenog gradića, a uništile su ga ustaše aprila 1945. godine da bi sakrile svoje zločine.

- Potresna je i sama činjenica da je Jasenovac poslednje stratište koje je dobilo spomen-obeležje. Tek je 1966. godine podignut spomenik kojim je obeleženo stradanje žrtava ustaškog zločinačkog sistema logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu - rekao je Karanović.

Izjava Ivana Steve Krajačića izrečena 1966. prilikom otkrivanja spomenika Kameni cvet koja interpretira misao o malom broju Srba ubijenih u Jasenovcu i nedavne izjave hrvatskog državnog vrha, premise su na kojima je Karanović bazirao svoje predavanje, osuđujući svaki vid istorijskog revizionizma.

Pogledajte više