"NAMĆORI" USREĆILI 55 DECE: Društvo "Dobra narav" iz Kruševca neumorno i u vreme epidemije

S. BABOVIĆ

27. 04. 2021. u 08:25

EPIDEMIJA virusa korona nije pobedila plemenite napore originalnog Društva namćora, baksuza i ugursuza "Dobra narav" iz Kruševca. na Vrbicu su ispoštovali tradiciju svoje humanitarne družine, koju neguju još 1929. godine!

Foto Društvo, arhiv

Ovog praznika obradovali su 55 mališana težeg materijalnog stanja, kupovinom odeće i obuće.

Novac je sakupljen dobrovoljnim prilozima članova Društva, kako bi deca bila "udešena ko za Vrbicu".

- Prošle godine smo uspeli da sakupimo sredstva za pakete namenjene za 70 dece, ove za 55, ali misija se nastavila zahvaljujući prilozima članstva - kaže Zvonko Rajković, dugogodišnji predsednik Društva.

Deca su sama birala šta će im biti poklonjeno. Gužve su uoči Vrbice tako bile u prodavnicama obuće i odeće. "Namćori" se nadaju da će sledeće godine sve ponovo biti po starom.Autentičnost prikupljanja priloga podrazumeva zabavu na slavi, prikupljanje sredstava putem uzlaznica, lutrije, plaćanje "kazne" za kršenje pravila ponašanja na zabavi.

- Jedno od pravila koja se moraju poštovati na zabavi - ćutanje je zlato (ko prekrši ovo pravilo plaća kaznu). Po dolasku u kafanu, pošto smo svi baksuzi, namćori i ugursuzi, sedimo za stolom leđa u leđa. Prvo kolo koje se igra na zabavi je "baksusko kolo" u kojem se igrači hvataju naopako - zapisano je u arhivi Društva.

Foto Društvo, arhiv

Cilj je odvajkada bio "odevanje siromašne dece o Vrbici". Osnivači neobičnog udruženja bili su advokati, apotekari, profesori, bombondžije, voskari, opančari, fijakeristi. Od osnivanja, poštuje se deveti utorak (tornik) od Božića, kada po starom verovanju domaćice izbegavaju da šiju odelo, a muškarci beže od brige za stokom. Smatra se najmaleroznijim danom u godini. Društvo je bilo aktivno od 1929. do 1941.godine, da bi 1987, zahvaljujući naporima dr Dobrivoja Bobe Lisinca i uz pomoć viđenijih Kruševljana, obnovili humani rad. Prvih godina postojanja su pomagali simbolično, po trinaestoro dece, dok je s vremenom taj broj rastao, koliko se uvećavalo i članstvo.

HIMNA

U Društvu "Dobra narav" vrednuju se titule: baksuz se dobija po rođenju, ugursuz predstavlja "viši stepen" i nadgradnju baksuzluka, dok je namćor-baksuz onaj sa dugogodišnjim "stažom". Društvo ima i svoju himnu:

"Mi namćori nismo

to je samo fora,

mi smo ljudi dobre volje,

društvo dobrotvora".

Pogledajte više