MILIJARDA ZA VETAR U LEĐA: Pokrajina podržala niz projekata za razvoj poljoprivrede u 20 opština i gradova

Z. GRUMIĆ

24. 04. 2021. u 05:55

PREDSTAVNICI lokalnih samouprava u Vojvodini potpisali su u petak u Novom Sadu ugovore o sufinansiranju projekata za razvoj poljoprivrede i vodoprivrede kao i za komunalno opremanje, za čije ostvarivanje je iz budžeta izdvojeno 773 miliona dinara.

Marija Matejin (desno) potpisuje ugovor / Foto N. Karlić

Za realizaciju projekata u poljoprivredi i vodoprivredi raspodeljeno je 740 miliona dinara kroz tri konkursne linije i 53 ugovora a još 33 miliona predviđeno je za izradu projektno-tehničke dokumentacije za unapređenje komunalne infrastrukture.

- Pokrećemo novi talas važnih poslova u Vojvodini. Ključni ciljevi su obezbeđivanje sanitarno čiste vode za domaćinstva i industrijske zone, izgradnja kanalizacione mreže, uređenje atarskih puteva i realizacija postupaka komasacije. Nikada se više u ovoj oblasti nije radilo - istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, uručujući ugovore predstavnicima 20 opština i gradova, učesnika na minulim konkursima.

Mirović je precizirao da je ukupna vrednost sufinansiranih projekata oko 1,2 milijarde dinara, jer 38 odsto celokupnog iznosa finansiraju lokalne samouprave iz sopstvenih budžeta. Među korisnicima ove finansijske podrške je i Opština Bač.

- Dobili smo 20 miliona dinara za nastavak obnove i izgradnje atarskih puteva, u okviru druge faze od Novog Sela do Plavne. Veoma smo zadovoljni, jer ne bismo sami mogli da finansiramo taj projekat - kaže, za "Novosti", predsednik opštine Steva Panić.

U Novom Kneževcu nameravaju da grade autobusku stanicu, pa će sredstva dobijena od Pokrajine upotrebiti za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

- Imamo u Novom Kneževcu veliki broj građana koji koriste autobuski prevoz a nedostatak autobuske stanice nam je višedecenijski problem koji će, nadamo se uskoro da bude rešen. Dobili smo takođe i pomoć za projektovanje izgradnje vodovodne mreže u naseljima Majdan i Rabe - kaže, za "Novosti", Marija Matejin, načelnica Opštinske uprave, pošto je prethodno potpisala ugovor u holu Pokrajinske vlade, zajedno sa kolegama iz ostalih opština.

GORUĆE PITANjE VODE

MNOGO više mora da se radi, pogotovo u onim lokalnim samoupravama u Vojvodini u kojima nije rešeno pitanje snabdevanja pijaćom vodom. - U protekle četiri godine rešili smo pitanje vodosnabdevanja u Somboru i Kovačici, a u toku je i priprema projekta za Kikindu. Sve što smo obećali mi smo realizovali. Iza nas su rezultati, ali moramo još mnogo da radimo - poručio je Mirović.

Pogledajte više