"MOST" ZA DVA BISERA: Saradnja Nacionalnog parka "Tara" i Parka "Grabovača" u Lici, izdvojeno 10 miliona evra

N. JANKOVIĆ

23. 04. 2021. u 06:34

NACIONALNI park "Tara" i pećinski park "Grabovača" iz Like su uspostavili saradnju zarad bolje i uspešnije zaštite dva najznačajnija prirodna bogatstva u Srbiji i Hrvatskoj.

Foto NP "Tara"

Projekat "Most" je vredan oko 10 miliona evra, a najvećim delom finansira se novcem Evropske unije i švedske agencije SIDA.

- Osnovni cilj projekta je bolje praćenje i očuvanje dva zaštićena područja, a uspostaviće se obrazac za obavljanje redovnih poslova lokalnih zajednica, zarad iskorenjivanja nelegalnih i neodrživih pojava - ističu u NP "Tara".

Istoimeni Planinarski klub iz Bajine Bašte obučiće aktivne članove da prepoznaju nelegalne aktivnosti i da reaguju na odgovarajući način. Istovremeno, radiće se i na povećanju bezbednosti posetilaca zaštićenih područja, na stvaranju održivog sistema uređenja, te održavanja i korišćenja planinarskih staza. Popularizacija i vrednovanje geonasleđa su, takođe, jedan od ciljeva projekta.

Podsetimo, NP "Tara" zahvata oko 25.000 hektara, 80 odsto teritorije je pod šumama koje su stanište najbrojnije populacije medveda na Balkanu. Lička "Grabovača" je, s druge strane, jedini speleološki park u Evropi. Ima 24 pećine, špilje i jame, a pet pećina ima status geomorfoloških spomenika prirode, u kojima se stručna istraživanja obavljaju duže od 180 godina.

Pogledajte više