ZIMSKE BAŠTE MORAJU DA BUDU DO POLA OTVORENE: Grad Sombor pojasnio epidemiološke odredbe za ugostiteljske objekte i frizerske salone

J. L.

22. 04. 2021. u 16:44

KAKO bi razjasnio nedoumice oko propisanih epidemioloških mera, Grad Sombor je objavio spisak posebnih mera koje se odnose na frizerske salone, kao i pojašnjenje koji delovi ugostiteljskih objekata, odnosno zimskih bašti, se smatraju otvorenim.

Foto: J. Lemajić

Merom prostornog ograničenja od devet metara kvadratnih po jednoj osobi za frizerske salone morase tumačiti tako da se ne onemogući rad, ali da se vodi računa o zaštiti života i zdravlja stanovništva. Prostorno ograničenje u frizerskim salonima odnosi se na one delove salona gde se ne pruža frizerska usluge, kao što su prijemni deo, čekaonica..

-Razmak između stolica u kojima sede korisnici kada im se pružaju usluge šišanja ili druge usluge koja zahtevaju bliski kontakt mora biti minimum dva metra, koliko mora biti i između zaposlenih dok pružaju te usluge. U svim ostalim slučajevima mora se poštovati prostorno ograničenje od devet kvadrata po prisutnoj osobi – navodi se u objašnjenju. – Na prijemnim šalterima, naplatnim šalterima i drugim mestima na kojima nije moguće obezbediti fizički razmak od dva metra, postaviti fizičku pregradu, zaposleni i korisnici moraju da nose maske a strane se primaju na zakazani termin.

Objekti koji imaju zastakljene delove. zimske bašte, ovi delovi ugostiteljskih objekata mogu se smatrati otvorenim ukoliko se stakla mogu ili skinuti ili pomeriti, odnosno otvoriti tako da ukupna otvorena površina bude 50 odsto od ukupne površine zidova tog dela objekta. Tačnije, zatvorenih i otvorenih zidova mora biti jednak. U otvorenom delu prostora stvara se cirkulacija svežeg vazduha takva da je opasnost od zaražavanja svedena na što manju meru.

Ako su ispunjeni ovi uslovi, takav deo ugostiteljskog objekta smatra se otvorenim delom objekta i može raditi, uz puno poštovanje svih preventivnih epidemioloških mera.

Pogledajte više