EKSPONATI I NA MUZEJSKOM TRGU: U Leskovcu i digitalizacija deo postavke na otvorenom (FOTO)

I. MITIĆ

20. 04. 2021. u 08:35

NARODNI muzej u Leskovcu nastavlja da se prilagođava modernim standardima i, posle obimnih dvogodišnjih aktivnosti, posetiocima će ponuditi mnoštvo novih sadržaja, posebno u oblasti digitalnih tehnologija.

Foto: I. Mitić

Polovinom meseca, na Međunarodni dan kulture, predstavljeni su dosadašnji rezulati projekta "Heterotopija" koji finansira EU, u okviru programa prekogranične saradnje sa bugarskim Botevgradom. Leskovac je za svoje aktivnosti dobio donaciju od oko 207.000, a dodatnih 30.000 evra je učešće lokalne samouprave.

- Naša namera je da nizom programa namenjenih svim grupama stanovništva oživimo prošlost na muzejskom trgu. Prvi put izlazimo iz zgrade i eksponate izlažemo na otvorenom. Nabavljene su nove police, vitrine, panoi... a prostor ispred muzeja se uređuje tako da omogućava organizaciju promocija, predavanja, koncerata i radionica za decu. Na posebnim postamentima, trg će oplemeniti 12 drevnih kamenih ekponata, iz drugog, trećeg i šestog veka - ističe Mira Ninošević, direktorka Narodnog muzeja u Leskovcu, uz napomenu da se opremaju još nova suvenirnica i Informativni centar, a zamenjene su i sve instalacije.

Obezbeđeni su i pristupna rampa, te toalet za osobe sa invaliditetom, završene su knjiga i mapa o turističkim potencijalima, a kustos i jedan od autora projekta Suzana Ranđelović kaže da se snima i film o baštini Leskovca i Botevgrada.

ATRAKCIJE

DIGITALIZACIJA postavke uz pomoć modernih tehnologija i raznih aplikacija će omogućiti edukaciju najmlađih kroz zabavu, a svi će moći virtuelno da "obuku" izloženu odeću s kraja 19. i početka 20. veka. Kada se završi 3D projekcija zgrade Narodnog muzeja, posetici će - kroz virtuelne naočare - "dodirivati" eksponate, uz prateći audio-opis...

Pogledajte više