PONOSNO NOSE KRALJEVSKO IME: Kraljevčani na prigodan način obeležili imendan svog grada

G. ĆIROVIĆ 19. 04. 2021. u 13:32

SVEČANOM akademijom u sali Gradske uprave u skladu sa epidemiološkim merama, Kraljevčani su na skroman i prigodan način proslavili imendan svog grada – 19. april, kao dan kada je kralj Milan Obrenović Prvi, 1882. godine na zahtev žitelja doneo ukaz kojim je dotadašnji Karanovac dobio ime – Kraljevo.

FOTO: G. Šljivić

- Za nama je godina oboležena velikom borbom, žrtvama, neizvesnostima i odricanjima. Ali, moramo da budemo uporni i istrajni, da nastavimo da se borimo i čvrstim korakom gazimo ka boljoj budućnosti. Ako se veličina jednog grada meri po broju ljudi koji su zadužili mesto i proneli njegovu slavu, onda je Kraljevo po tom parametru jedan od najvećih gradova u zemlji – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

FOTO: G. Šljivić

Grad na Ibru je kroz svoju istoriju, inače, ukupno pet puta menjao ime. Prvobitni naziv Rudo Polje iz 15. veka, Turci su tokom svoje viševekovne vladavine promenili u Karanovac. Od 1882. do 1949. grad na Ibru je nosio ime Kraljevo, da bi od 1949. do 1955. ponovo promenio ime u – Rankovićevo, po tadašnjem komunističkom funkcioneru Aleksandru Rankoviću. Od 1955. godine, međutim, Kraljevčani ponovo menjaju ime, i već duže od šest decenija drže se ukaza kralja Milana Obrenovića Prvog, slaveći 19. april kao imendan svog grada.

- Nadam se da ćemo svesni istorije svog grada, zajedničkim snagama nastojati da pronosimo njegovo ime, da poboljšamo život u njemu kako bi naša deca imala svetlu budućnost – poručio je gradonačelnik Terzić poželevši svojim sugrađanima da im dani koji dolaze donesu zdravlje, napredak i blagostanje...

Pogledajte više