"VAKCINA, NEGO ŠTA!" Dr Slobodan Popović, direktor šabačke bolnice o kovidu i vakcinaciji

V. Mitrić

13. 04. 2021. u 11:59

DR SLOBODAN Popović, v.d. direktor Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” u Šapcu poručuje da je „vakcina civilizacijska tekovina još od 18. Veka“, ističući da „kroz istoriju imamo primere da je upravo vakcina bila najefikasnije sredstvo protiv bolesti.“

FOTO: OB Šabac

Dovoljno je, kaže ovaj ugledni lekar i menadžer u zdravstvu, samo da imamo u vidu “španske groznice” krajem Prvog svetskog rata.

-To je bio virus gripa koji je odneo 50 miliona života -priča dr Popović. - Više stradalih nego u Velikom ratu. Najmoćnije oružje protiv ovakvih ishoda, upravo je vakcina Vakcina protiv Kovida nije razvijena preko noći, što tvrde protivnici vakcinacije. Često se na pojedinim Internet portalima i društvenim mrežama mogu pročitati neutemeljene teze oko vakcina, a rezultat ovakvih dezinformacija može da bude opasan po društvo i u svetu i u Srbiji. Naime, kako dr Slobodan Popović naglašava, virus Korona prisutan je mnogo duže nego što to “antivakseri” pretpostavljaju i godinama unazad radi se na razvoju vakcine. Virus SARS–CoV–1 bio je među nama 2002. i 2004. godine. Tada su krenula istraživanja. Krenule su aktivnosti, pa je grupa naučnika počela da pravi vakcinu još tada. Tvrdnje pojedinaca da je klinička studija bila kratka nisu utemeljene. I onda je došao SARS–CoV–2. Pređen je značajan put u pravljenju vakcine, i tako mi danas imamo oružje protiv ove bolesti. O efikasnosti vakcine govori primer Izraela. Oni su vakcinisali 70 odsto populacije i vratili se normalnom životu .

Po rečima dr Popović, uslov da ljudi počnu da se vraćaju životu, i istinskom smislu, „ potrebno da se sa obe doze vakciniše između 2,5 i tri miliona ljudi“.

- Vakcina iako je efikasna nije potpuna zaštita-preciziora čelni čovek Opšte bolnice u Šapcu. - Ipak, garant je da usled eventualnog zaražavanja, neće doći do srednje teške i teške kliničke slike, odnosno oboleli neće završiti na respiratoru. Vakcinisanjem oni su isprovocirali imuni sistem i napravili antitela, te tako klinička slika ne može da bude ozbiljna. Od deset vakcinisanih devet će biti zaštićeno, a imuni sistem kod onog jednog neće moći da se izbori sa infekcijom. Biće bolestan, ali njegova bolest će biti toliko blaga, da će se lečiti maltene u kućnim uslovima. Sigurno je da neće doći u situaciju da ima tešku kliničku sliku. Treba da se vakcinišu svi, i zdravi, i oni koji su preležali infekciju, porodilje, a posebno hronični bolesnici kod kojih je imuni odgovor lošiji. A nakon vakcinacije i dalje je potrebno poštovati protivepidemijske mere: maska, distanca.

Kao posebno rizičnu grupa navodi onkološke pacijente, koje, takođe, savetuje da treba da se vakcinišu, „ ali tek kada završe sa terapijom i uz konsultaciju sa svojim izabranim lekarom, odnosno onkologom“.

Period kada je stabilan treba iskoristiti za vakcinaciju -smatra dr Popović. - Postoji dosta kriterijuma koji govore o trenutnom zdravstvenom statusu onkoloških pacijenata, poput analize krvne slike ili prošireni nalaz biohemije.

Srbija je, kako ističe, lider po broju prijavljenih za vakcinu i vakcinisanih.

-Sve ovo je rezultat posvećenosti, velikog angažovanja, ali i dobre diplomatske aktivnosti naše države, pre svega predsednika. Naša zemlja ima dovoljan broj vakcina, a krenula je i vakcinacija neprijavljenih preko eUprave. I u Šapcu naši sugrađani koji se nisu prijavili preko portala ili putem kol centra, imaju mogućnost bez zakazivanja da dođu na vakcinalni punkt. Već sledeće nedelje, u svakom gradu biće omogućena vakcinacija bez prijavljivanja i svaki grad imaće ovakav vakcinalni punkt. Poruka je jednostavna: ko bira da se ne vakciniše, odabrao je virus koji će ga sigurno jednom stići i zaraziti – zaključuje dr Slobodan Popović.

Pogledajte više