DESPOTOVAC BRINE O ŽIVOTNOJ SREDINI: Posađeno 150 stabala belog jasena (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ 12. 04. 2021. u 12:28

ZAHVALjUJUĆI Udruženju “Moja Resava”, u saradnji sa lokalnom samoupravom, Opština Despotovac se pridružila akciji “Posadi svoj hlad” i jedina u Pomoravlju dobila 150 sadnica belog jasena, koje su obezbedile društveno odgovorne kompanije.

Foto:SO Despotovac

- Prve sadnice zasadili smo u vrtiću, a potom smo istrulela stabla s javnih površina zamenili novim sadnicama. Ovo nije samo ekološka akcija, usmerena ka borbi protiv klimatskih promena, već akcija koja ima i zdravstvenu funkciju. Proteklih godina smo brinuli o kvalitetu vazduha na teritoriji opštine, javne ustanove priključili smo na toplanu na biomasu, čime je zagađenje vazduha značajno smanjeno, a kada su javne ustanove u pitanju smanjeno je za 80 odsto, jer nisu aktivna 4 dimnjaka koja su bila veliki zagađivači, a takođe su značajno smanjeni i troškovi grejanja – kaže Nikola Nikolić, predsdnik opštine Despotovac.

On je dodao da sledi rešavanje poblema poput zagađenje reke Resave, da je u planu kompletna rekonstrukcija kanalizacione mreže i u nekoliko sela, tako da će time biti poboljšan i kvalitet vode, a u planu je i mnogo novih projekata koji će opština realizovati u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Vladom Republike Srbije.

- Trudimo se da podignemo ekološku svest građana opštine Despotovac u saradnji sa lokalnom samoupravom, imaćemo neke projekte, neke smo završili i iskreno se nadam da građani to vide – ocenio je Nebojša Milovanović, predsednik ekološkog Udruženja “Moja Resava”.

Pogledajte više