TREĆI RUDNIK UGASIĆE SELA! Protest meštana Plane i Lešja kod Paraćina protiv novog kamenoloma na planini Baba

Z. RAŠIĆ

12. 04. 2021. u 07:26

MEŠTANI dva paraćinska sela, Plana i Lešje, okupili su se u nedelju ispred novog, trećeg po redu, kamenoloma na planini Baba, ogorčani radom ovog rudnika i učestalim miniranjima.

Foto Z. Rašić

Posebno ih, tvrde, plaši to što će novi rudnik biti deset puta veći od postojećih kamenoloma. Ubeđeni su da će rudnik ugroziti njihove vodotoke i puteve koji nisu predviđeni za 70 šlepera dnevno, a strahuju i od mogućih zemljotresa. Zato su se meštani oba sela na zboru izjasnili protiv njegovog otvaranja.

- U avgustu prošle godine napravili smo peticiju i više od 4.000 ljudi se izjasnilo protiv otvaranja ovog rudnika, ali investitor to nije poštovao i nastavio je dalje sa radovima. Mi smo već pre 40 godina izgubili vodu posle otvaranja prvog rudnika. Sad ćemo izgubiti i ono što je od vode ostalo. Ovo je naša borba za opstanak na ovim prostorima. Bude li se otvorio ovaj rudnik, mi ćemo u roku od deset godina svi morati da se selimo odavde. A u pitanju je oko hiljadu porodica - kaže Dragan Ristić, predsednik Saveta MZ Plana.

Dodaje da je republička inspekcija za zaštitu životne sredine obavila nadzor i donela rešenje kojim se zabranjuje eksploatacija krečnjaka na kopu "Lešje" na teritoriji KO Plana, dok ne stigne studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Međutim, miniranje je nastavljeno, što ne ugrožava samo Babe, atraktivne u turističkom smislu, već i nekoliko kuća koje se nalaze u blizini.

- Rudnik se nalazi samo 800 metara od izvora u Lešju vazdušnom linijom, te je izvesno da, zbog detonacija, voda odlazi u dubinu i da će manastir i selo ostati bez vode - ubeđen je Boban Momirović. - Biće ovo peščara za desetak godina. Uz to, imali smo zemljotres ovde mesec dana po eksploziji vojnog magacina u Paraćinu. A sad, zamislite koliko će eksploziva biti potrebno za 70 šlepera dnevno. Nađite mi jednu planinu u Evropi koja ima tri kamenoloma u prečniku od kilometar i po vazdušnom linijom. Nema! - siguran je Momirović.

TRENUTNO SAMO ISTRAŽNI RADOVI

DIREKTORKA "Kruševac puta" Vesna Lazarević tvrdi da imaju "sve papire", da su trenutno u istražnim radovima i da nisu još počeli eksploataciju:

- "Kruševac put" stalno koristi kamen iz kamenoloma Plana, znamo da je veoma kvalitetan. Izradili smo zato studiju opravdanosti a lane smo dobili odobrenje Ministarstva rudarstva za eksploataciju građevinskog kamena na ovoj lokaciji u polju površine 12,3 hektara. Mi smo kupili od meštana oko sedam hektara parcela. S obzirom na to da je 2020. bila izborna, kasnilo se oko odluke o izradi plana detaljne regulacije.

Pogledajte više