ĐAKE UČE DA OSTANU U LAPOVU: Novi obrazovni profili u srednjoj školi prilagođeni razvoju opštine

Z. GLIGORIJEVIĆ

10. 04. 2021. u 08:50

MINISTRSTVO prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je Srednjoj školi u Lapovu odobrilo nove trogodišnje profile za upis 2021/2022, iz delatnosti saobraćaja.

Foto SŠ u Lapovu

Reč je o budućim kondukterima u železničkom saobraćaju i vozovođama koji će biti školovani u kombinovanom odeljenju - po sistemu 15 plus 15 učenika.

- Očekujemo veliko interesovanje za nove trogodišnje profile jer je Lapovo strateški važno mesto u železničkom saobraćaju, kao svojevrsni čvor na pruzi Beograd-Niš.

Generacijama unazad, gotovo svaka ovdašnja porodica je imala bar po jednog zaposlenog na Železnici, a mi smo od 2005. i "Grad - muzej železnice", pa najavljeni smerovi savršeno odgovaraju negovanju novih kadrova i, ujedno, zadržavanju mladih ljudi u njihovom rodnom mestu - ocenjuje direktorka Srednje škole u Lapovu Maja Marković.

Foto Z. Gligorijević

Pomenuta obrazovna ustanova, inače, dosad je u okviru trogodišnjih profila naizmenično upisivala buduće muške i ženske frizere, te konobare i kuvare.

Škola koju trenutno pohađa 170 đaka, u sedam odeljenja, od 2017. upisuje i 30 đaka za četvorogodišnji obrazovni profil nazvan carinski tehničar, takođe veoma važan za Lapovo.

Foto Fejsbuk

- Lokalna samouprava posvećuje veliku pažnju dovođenju investitora, kao što je distributivni centar kompanije "Lidl". Lapovo poseduje carinski terminal za koji su već planirani reorganizacija i uređenje. Uz špedicije koje već postoje u našem mestu, Lapovo pretenduje da postane logističko-distributivna zona predgrađa Beograda, pa i školovanje carinskih tehničara dobija na značaju, jer će mladi moći da se zaposle u svom mestu - zaključuje direktorka Maja Marković.

Pogledajte više