VRŠAČKI OSNOVCI OBELEŽILI DAN ROMA: Izložba dečjih radova o prijateljstvu

J. J. BALjAK

08. 04. 2021. u 23:16

OŠ „Paja Jovanović“ iz Vršca, koju pohađa najveći broj pripadnika romske populacije u tom gradu, obeležila je Svetski dan Roma izložbom radova svojih đaka, pod sloganom „Kad imaš druga, imaš sve!“.

Foto. J. J. Baljak

Zbog pandemije, neke radionice, na kojima su učenici pisali, crtali i govorili o prijateljstvu, održane su u školi, a neke onlajn, ali je najvažnije da su svi dali svoj doprinos u obeležavanju ovog važnog datuma.

- Mi ne obeležavamo Dan Roma samo tog dana, već svakodnevno negujemo prijateljstvo, toleranciju i ljubav prema različitostima – istakla je direktorka ove škole Vesna Brković.

Izložbu su posetili i predstavnici lokalne samouprave, koji su tom prilikom naglasili da oni kontinuirano sprovode planske i sistematske mere i aktivnosti na poboljšanju položaja i sastusa romskog stanovništva.

- Između ostalog, u toku je realizacija nabavki školskog pribora za učenike romske nacionalnosti, knjiga i rečnika na romskom jeziku, paketa za negu porodilja i novorođenčad i higijenskih paketa – rekla je Maja Ristić Lažetić, članica Gradskog veća za socijalna pitanja.

Dodala je i da su u saradnji sa NSZ organizovane obuke Roma za različita zanimanja, što je dalo značajan doprinos radnom osposobljavanju romskog stanovništva i preuzimanja aktivne uloge na sopstvenom učešću u podizanju kvaliteta života.

Pogledajte više