GRAD NE STARI: U novoj školskoj godini u obrazovnim ustanovama Vukovog kraja više đaka

V.M.

07. 04. 2021. u 10:50

U SEPTEMBRU će u škole Vukovog kraja krenuti 656 „prvačića“, što je za 18 više nego što ih je sada u đačkim klupama, kaže Vidoje Petrović, gradonačelnika Loznice.

Foto: V.M.

Ova činjenica, kako kaže, „veliko je ohrabrenje, jer broj novih đaka ne pada, već raste, pa i u prigradskim školama“.

Stopa fertiliteta u Jadru je, po rečima lozničkog gradonačelnika Vidoja Petrovića, oko 1,7 odsto, a republički prosek je 1,52 odsto.Na ovu činjenicu, ističe čelnik Loznice, „utiču mere Vlade Srbije za podsticaj rađanja, ali i čitav paket mera koje lokalna vlast preduzima poslednjih skoro deceniju i i po u tom pravcu“. One se odnose na razne podsticaje za porodilje, nagrade za prvo rođeno dete, kao i za porodice sa više dece, nagrade za mlade bračne parove i pomoć za njih da se skuće.

- Od prvorazrednog značaja je dolazak dve velike kompanije, kineskog „Minta“ i američkog „Adienta“, zahvaljujući lično predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, što je dalo nadu stotinama i stotinama mladih ljudi da ostanu u zavičaju, stvaraju i razvijaju porodice - kaže Petrović, uz podsećanje na dosta poslova urađenih što se tiče infrastrukture, pa je, ne samo grad, već čitav kraj dobio novo „ruho“.

Na temu demografije Petrović je, kako kaže, nedavno razgovarao sa resornim ministrom Ratkom Dmitrovićem, koji je ocenio da stopa fertilita u Loznici svedoči da se „rađanje stimuliše, novčano ilio merama koje nisu isključivo materijalne“.

Pogledajte više