BLOKIRAN PRILAZ DEPONIJI KOD SJENICE: Meštani sela traže njeno uklanjanje, strepe od zaraza (FOTO)

N. Kočović

01. 04. 2021. u 14:48

NOLIKO desetina meštana Lopiža, Gonja, Donjeg i Gornjeg Goračića i još nekoliko sela između Sjenice i Nove Varoši već dva dana blokiraju prilaz deponiji Goveđak na kojoj se odlaže otpad iz Sjenice.

Foto: N.Kočović

Oni su na ulazu u deponiju postavili sajlu, a i svojim telima sprečavaju kamione komunalnog preduzeća da istovare smeće, tražeći da se taj prostor pored magistralnog puta Sjenica – Nova Varoš pod hitno sanira, kao i da se prestane sa dovoženjem otpada.

- Ne možemo više da trpimo, dozlogrdilo je, ne možemo više da živimo od smrada i boleština koji se širi sa ove deponije. Prepuna je lešina, odlaže se i klanični otpad pa to sve raznose psi lutalice i ptice. Zemljište nam je zatrovano, ne vredi nam ništa da sijemo, voda, blizu je i Uvac, stoka nam crkava, mi se razboljevamo – kaže Nebojša Vasojević.

Foto: N.Kočović

 

Problem žitelja ovih sela na obroncima Zlatara traje duže od decenije. Pisali su lokalnoj samoupravi, obraćali se raznim inspekcijama i Ministarstvu za zaštitu životne sredine, ali bez uspeha.

- Dolazio je zamenik predsednika Opštine Sjenica, najavio se i predsednik, razgovaraćemo, nije problem, ali od naših zahteva nećemo odustati, ni po koju cenu. Tražimo da se ovaj otrov ukloni odavde, da se deponija sanira i da se više ovde ne baci ni gram smeća – poručio je Vasojević.

U lokalnoj samoupravi Sjenice kažu da je tačno da je Goveđak divlja deponija, da nije po sanitarnim standardima i da uvažavaju i razumeju zahteve žitelja, ali da neće moći tako lako i brzo da ih reše.

Foto: N.Kočović

 

- To je dugogodišnji problem koji smo nasledili i koji mi, bez podrške države i nadležnih ministarstava, nećemo moći da rešimo. Opština Sjenica zajedno sa Novom Varoši, Pribojem i Prijepoljem je deo programa formiranja regionalne deponije Banjica sa čijim puštanjem u rad će ovaj problem biti rešen – naglašava Munib Mujagić, predsednik Opštine Sjenica.

Do tada, dodaje Mujagić, Goveđak će biti jedina deponija na koju se može odlagati otpad.

- Građanima mogu da obećam da ćemo se truditi da maksimalno smanjimo njen negativan uticaj na život i životnu sredinu – kaže Mujagić.

Pogledajte više