OTVOREN POČASNI KONZULAT AUSTRIJE U NOVOM SADU: Čvrsta karika saradnje dveju država (FOTO)

Z. G.

24. 03. 2021. u 22:41

POČASNI konzulat Republike Austrije u Novom Sadu pomoći će žiteljima te zemlje koji su na radu ili proputovanju u severnom delu Srbije i doprineti oživljavanju ekonomskih, kulturnih i drugih veza između Vojvodine i Austrije, istaknuto je večeras na otvaranju tog predstavništva.

Foto: Grad Novi Sad

Konzulat, na čijem čelu je počasni konzul Zoran Tadić otvoren je na adresi Partizanska ulica 27 u prisustvu generalnog sekretara Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije Petera Launski-Tifentala, ambasadora te zemlje u Beogradu Nikolausa Luterotija, državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanje Starovića i gradonačelnika Miloša Vučevića.

- Novi Sad otvaranjem ovog konzulata dobija još jednu čvrstu kariku u procesu saradnje Austrije i naše države. Današnji datum, 24. mart, nije lak datum za nas, posmatrano u istorijskom kontekstu, ali mi moramo da gledamo u budućnost i da kreiramo još bolju saradnju, i to osnaživanjem odnosa, ekonomije, privlačenjem investicija, a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za mlade naraštaje, da ostanu u Srbiji – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da otvaranje tog predstavništva ima suštinski i dublji značaj za unapređenje odnosa dveju zemalja, kao i za grad Novi Sad.

Foto: Grad Novi Sad

 

On je posebno istakao nastupe Austrije na Poljoprivrednom sajmu, podršku njene ambasade za našu titulu Evropske prestonice kulture, kao i podsticanje lokalne privrede dovođenjem investitora, otvaranjem fabrika i obezbeđivanjem novih radnih mesta za Novosađane.

- Čestitam počasnom konzulu Zoranu Tadiću i siguran sam da će na najbolji način reprezentovati državu i biti čvrta, nesalomiva karika saradnje dve države - naglasio je Miloš Vučević.

Ovo je drugi počasni Konzulat Austrije u Srbiji, pošto je prvi otvoren u Nišu 2017. godine.

Prethodno se gradonačelnik Vučević sastao u Gradskoj kući sa generalnim sekretarom Peterom Launski-Tifentalom, ambasadorom Luterotijem i počasnim konzulom Tadićem. Sagovornici su konstatovali da od jeseni 2019. godine u Beču, odlično funkcioniše Udruženje Srba u Austriji i da taj vid povezivanja mnogo znači za srpsku zajednicu koja tamo broji više od 120.000 ljudi.

U razgovoru je istaknuto da je podjednako važno da se otvaraju predstavništva Austrije i u Srbiji, radi bolje povezanosti i komunikacije stanovništva i privrede dve zemlje, navedeno je u saopštenju.


 

Pogledajte više