SLOMLJENA LEŽI PORED: Spomenik streljanim rodoljubima ostao bez petokrake

J.Ć.

24. 03. 2021. u 16:03

SPOMENIK streljanim rodubljubima i prvo obeležje na mestu nekadašnjeg stratišta Bubanj, tzv. spomen-piramida ostala je bez petokrake, koja slomljena leži pored spomenika.

Foto: J.Ć.

Zvezda petokraka otpala je sa nje i sada leži polomljena na zemlji, a zasad nije poznato da li je ona sama otpala ili ju je neko skinuo.

Predsednik opštine Palilula kojoj pripada spomen-park Bubanj Bratislav Vučković kaže da je najverovatnije u pitanju vandalizam.

- Bubanj je na žalost neobezbeđen, neosvetljen i neograđen. U planu Palilule je da aplicira za projekte javnih radova i da na taj način angažujemo ljude da urede ceo park, ne samo deo kod Tri pesnice – rekao predsednik Opštine Bratislav Vučković.

Foto: J.Ć.


On obećava da će se od 1. aprila pojačati kontrola u ovom parku, kao i da će raditi na boljem osvetljenju i eventualnom ograničenom pristupu ovom zemljištu na Bubnju. Kada je o spomenicima reč, kaže on, trebalo bi da to bude neka vrsta ograđivanja, to jest produbljivanje kanala oko njih.

Spomen-piramida na čijem se vrhu nalazi bela petokraka na to mesto postavljena je 1950. godine. To je prvo obeležje poznatog stratišta, a 1963. postavljene su “Tri pesnice”, delo hrvatskog vajara Ivana Sabolića. Na spomen-piramidi piše da je u toku četvorogodišnje borbe na ovom mestu stradalo 10.000 boraca.

Pogledajte više