JAČI OD MEĆAVE: Vatrogasci i lekari spasli staricu u zavejanom babušničkom selu Dol

V. ĆIRIĆ 22. 03. 2021. u 22:16

PRIPADNICI Vatrgasno-spasilačke jedinice i lekari, danas posle podne evakuisali su jednu staricu iz zavejanog babušničkog sela Dol.

Foto: Privatna arhiva

 Starici je bila neophodna lekarska pomoć, međutim, do sela je bilo potrebno probiti se i evakuisati je u babušnički Dom zdravlja, dnosno stacionar.

- Ovo su nezapamćene padavine koje blokiraju mnoge udaljene mahale po planinskim selima. Naša mehanizacija nije mogla da se sama izbori sam padavinama pa su nam u deblokiranju sela pomogle kolege iz Dimitorvgrada i Gadžinog hana. Starici je bila potrebna hitna lekarska nega koju ovde nije moguće pružiti, ali smo na kraju uspeli da je evakuišemo i zbrinemo-kaže Dragana Nakov, član Opštinskog veća u Babušnici.

Prema njenim rečima pomenuta starica živi sama u ovoj mahali, a pomoć su pozvale komšije iz susednih mahala. Osim smetova na putu, koji su na pojeidinim prevojima i preko dva metra, bilo je i dosta polomljenog granja i drveća koje je popustilo pod težinom raskvašenog snega i blikralo put ka selu, ali i ka mahali. Posle natčovečanskih napora, put je probijen i starica je evakuisana kvadom spasilačke jedinice.

Lužnički kraj se proteklih dana suočava sa ogromnim padavinama snega, pa su sela ka Suvoj planini, ali i na drugoj strani prema Zvoncu i Vlaškim planinama u velikim problemima. Komunalci za sada odloevaju i uspevaju u relativno kratkom roku da deblokiraju sela,ali sneg uzrokuje probleme i na dalekovodima na kojima pune ruke posla imaju monteri.

Pogledajte više