REKA RAŠKA KAO DIVLJA DEPONIJA: Ekološka slika vodotoka kod manastira Sopoćani svedočanstvo nebrige

N. Kočović

23. 03. 2021. u 09:06

SAMO desetak kilometara nizvodno od izvora Raške, kod manastira Sopoćani, na obalama i u koritu ove reke sa koje se vodom napaja Novi Pazar, nalaze se mini-deponije i tone smeća.

Foto E. Hrapović

A na strašni prizor u naselju Selakovac je ukazao mladi Pazarac Enes Hrapović, koji je bruku fotografisao i podelio posredstvom društvenih mreža.

- Gomile plasičnih kesa, flaša, građevinskog materijala, kreveta, prozora, pa čak i nekoliko "školjki" automobila i kabina kamiona tamo su već nekoliko godina. Nisam nikome prijavio, jer mislim da i inspekcije znaju gde ima smeća, ali ovde ga je toliko da ga ni za mesec dana ne možemo očistiti. Zato predlažem da samo organizujemo akciju - poručuje Hrapović.

Inicijativu za čišćenje su podržala i pojedina ekološka udruženja, a ima i zahteva da nadležnih hitno pronađu i kazne odgovorne...

Bruka

KVALITET vode reke Raške u pojedinim delovima njenog toka gotovo se može porediti sa kanalizacijom, a tome - osim odlaganja otpada - doprinosi i ispuštanje neprečišćenih industrijskih voda koje u sebi sadrže životinjsku krv ili razne štetne hemikalije.

Žitelji Selakovca, jednog od najvećih naselja u Novom Pazaru, kažu da ne znaju ko baca smeće u Rašku i pravi smetlišta na njenim obalama. Kažu, priroda je zagađena već godinama, na čitavom toku Raške, pa veruju u to ljudi bacaju kese sa smećem na obalu jer nema dovoljno kontejnera, ili su im daleko! Kako god bilo, i žitelji Novog Pazara često s proleća viđaju kako Raška, kroz centar grada, nizvodno nosi velike količine đubreta - sve do ušća u Ibar, kod Raške.

Foto E. Hrapović

- Poznate su nam lokacije svih nelegalnih deponija u gradu, pa i onih koje se nalaze na obalama reka i potoka, kojima je teško prići i očistiti ih. Kada otopli, planiramo veliku akciju za koju smo već zatražili sredstva od resornog ministarstva, a dotad pozivamo sugrađane da na broj telefona 020/51-51-102 prijave sva mesta na kojima ima smeća - kaže Malića Plojović, šef Odseka za komunalne poslove.

Pogledajte više