ZDRAVA VODA POSLE 15 GODINA: Kredit nemačke banke omogućio da se Kucura i Savino Selo priključe na mrežu u Vrbasu

Z. Rajić

20. 03. 2021. u 06:21

PRIVODE se kraju radovi na povezivanju lokalnih vodovoda Kucure i Savinog Sela sa gradskim vodozahvatom u Vrbasu, što bi meštanima ovih sela konačno trebalo da obezbedi ispravnu vodu za piće.

Eko-česma u Kucuri i cev za dva sela / Foto JKP “Komunalac”

Voda je u svih pet sela u vrbaskoj opštini zabranjena za piće i kuvanje još od 2006. zbog prekomernog sadržaja arsena, a kao zamena za vodosnabdevanje iz kućnih slavina izgrađene su eko-česme.

Igor Škundrić, v. d. direktora JKP "Komunalac" u Vrbasu, koje se bavi distribucijom pijaće vode u svim naseljima u opštini, rekao je da je položeno 95 odsto cevovoda od gradskog izvorišta do Kucure i Savinog Sela.

- Savremeni vodovod za 1.300 domaćinstava u Kucuri i oko 800 u Savinom Selu gradi se uz podršku Nemačke razvojne banke KfW, koja je za tu namenu obezbedila kredit od 4,1 milion evra, od čega 30 odsto bespovratno, a 70 procenata ili 2,8 miliona evra uz vraćanje posle grejs perioda od pet godina - predočio je Škundrić.

Prema njegovim rečima, to je najznačajnija investicija u protekle dve decenije, ne samo u JKP, nego i u vrbaskoj opštini. Ugovor s Nemačkom razvojnom bankom, kako je naglasio, uz "Komunalac" i lokalnu samoupravu, potpisala je Vlada Srbije.

Pre 15 godina, kad je Pokrajinska sanitarna inspekcija stavila pod zabranu vrbaske seoske vodovode, voda u njima je sadržavala 0,083 mikrograma arsena po litru, što je bilo osam puta više nego što je dozvoljeno.

ŠIRENjE MREŽE

U RAVNOM Selu, u kojem je prikupljeno 1.214 potpisa za peticiju kojom se zahteva zdrava pijaća voda, negoduju što se na vodozahvat u Vrbasu priključuju samo Kucura i Savino Selo.

- Projekat sa nemačkom bankom je tako koncipiran da trasa može da se proširi i na ostala tri naselja - Ravno Selo, Bačko Dobro Polje i Zmajevo. Očekujemo da nas u tome podrži Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije i da radovi počnu u ovoj godini - kazao je Škundrić.

Pogledajte više