BRIGA ZA CRKVU I NAROD: Sumorna demografska slika u Eparhiji šabačkoj

V. Mitrić

18. 03. 2021. u 21:56

SVA bogosluženja i druga duhovna delanja u Eparhiji šabačkoj SPC, kao i u Eparhiji valjevskoj kojom administrira, uprkos epidemiji korona virusa, valjano su se odvijala u minulih godinu dana, naravno uz poštovanje svih naloženih epidemioloških mera, koje su, u jednom trenutku, isključile i svećenje vodica za slave, rekao je, posle održanih sednica eparhijskih organa, kojima je predsedavao, za „Novosti“ episkop šabački Lavrentije.

Foto: V. Mitrić

Vladika se, sasvim, oporavio posle zdravstvenih tegoba koje je imao i, opet je, za svoje godine krepak i fizički i psihički.Redovno služi liturgije, a bio je i u kanonskoj poseti Eparhiji valjevskoj SPC, kojom administrira, posle smrti vladike Milutina, koga je „pokosila“ korona prošle godine.

-Moramo da se, svim srcem, posvetimo problemima današnjice i da, kao Crkva, damo doprinos koliko god možemo -kaže vladika Lavrentije. -Podaci u Eparhiji o manjem broj venčanja i krštenja, a povećanom broju umiranja su zabrinjavajući. I kroz duhovno delovanje Eprahija šabačka nastoji da se to stanje značajno popravi. Tako je, pored ostalog, odlučeno da, i dalje, od novca koje ostvare „Manastirske šume“, deo bude namenjen porodicama koje imaju četvoro i više dece.

Odlični su primeri gradova, poput Loznice, smatra vladika, „gde su velike stimuilacije za nove bračne parove, za svako novorođenče, za nezaposlene majke, kao i majke koje su zaposlene i koje, zahvaljujući lokalnoj vlasti, na inicijativu gradonačelnika Vidoja Petrovića, ne smeju da prime manje naknade za bolovanje od proseka grada“.Ako je primanje manje, domiruje se iz lokalne kase.

Foto: Eparhija šabačka

U Eparhiji šabačkoj SPC, koja „pokriva“ gradove LOznicu i Šabac, kao o opštine, Krupanj, Ljuboviju, Mali Zvornik, Bogatić, Vladimirce i Koceljevu, lane je bilo, kako nam je saopštio protojerej stvarofor arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj, 1900 krštene dece, “što je za oko 1100 manje, nego ranijih godina kada ih je bilo, u proseku, oko 3000”!

-U godini iza nas naši sveštenici su opojali 3900 ljudi iz ovog dela Srbije, što je 400 više, nego što je bilo predhodnih godina -priča prota Mirko Vilotić. -U padu su i venčanja, pa smo iz prošle godine imali, u čitavoj eparhiji samo 270, a višegodišnji prosek, pre toga, bio je oko 95O. Skoro 700 novih brakova manje!!!

Pogledajte više