TEŠKI METALI U PEKU: Posle kontrole reke u Kučevu zasedao štab za vanredne situacije, preporučeno da se obustavi ribolov i korišćenje vode

D. NOVKOVIĆ

19. 03. 2021. u 07:13

ANALIZA vode u reci Pek kod Kučeva, koju je obavio Zavod za javno zdravlje Požarevac, registrovala je višestruko uvećane vrednosti teških metala. Među njima su bakar, mangan, olovo i sulfat, kao i gvožđe, čija je izmerena vrednost čak 12 puta veća od dozvoljene.

Foto D. Novković

Zbog ovakvih rezultata, hitno je sazvana sednica opštinskog Štaba za vanredne situacije, na kojoj je odlučeno da se od Zavoda za javno zdravlje zatraži pojašnjenje o uticaju zagađenosti rečne vode na ljude, životinje, biljke i zemljište. Takođe, tražiće da se uradi i analiza zemljišta u slivu Peka, kao i stanja ribljeg fonda u ovoj reci. Građanima je preporučeno da, do daljeg, ne love ribu, niti da rečnom vodom poje stoku ili zalivaju bašte.

- Čekamo rezultate analiza još jedne referentne laboratorije i onda ćemo izaći u javnost sa kompletnim podacima. Tada ćemo saopštiti i koje ćemo dalje korake preduzeti, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine - rekao je, za "Novosti", dr Ivan Rajičić, predsednik opštine.

On je istakao da vodovod u Kučevu ima ispravnu pijaću vodu i da se redovno obavljaju redovne i vanredne kontrole njenog kvaliteta.

Inače, fizičko-hemijske analize vode u reci Pek obavljaju se nakon što su se opštine kroz koje ona prolazi - Kučevo, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek, udružile kako bi ispitale otkud česta promena rečne boje. Naime, građani su već duže vreme na društvenim mrežama postavljali slike na kojima je Pek prilično zamućen, sive, zelene ili crvene boje, a neki od njih izneli su sumnju da se radi o otpadnim vodama iz rudnika bakra u Majdanpeku.

BUNARI

ZBOG trenutne situacije sa Pekom, opština je formirala Info-centar čiji je broj telefona 012/852-103. Građani koji imaju bunare u slivu ove reke, mogu da se obrate Centru kako bi im opština pomogla pri analizi ispravnosti bunarske vode.

Pogledajte više