ZABORAV JE TEŽI OD STRADANJA: U Gračanici održana akademija povodom martovskog pogroma (FOTO)

D.Z.

17. 03. 2021. u 15:53

JEDNOGLASNOM porukom da ne smemo zaboraviti martovski pogrom koji je, kako je rečeno bio zločin u savremnom svetu u srcu Evrope pred očima međunarodne zajednice, u gračaničkom Domu kulture na centralanoj manifestaciji obeležavanja ovog pogroma istaknuto je da je važno da pamtimo i da se sećamo svih naših žrtava.

Foto: D.Z.

- Važno je da pamtimo, da se sećamo i da slavimo naše žrtve, naše mučenike. Zbog toga sam itekako ponosan što danas na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obeležavamo i Oluju i pogrom i stradanje u bombardovanju i ne stidimo se naših žrtava i ne stidimo se da kažemo da su stradali od ruke bezumnika samo zato što su bili Srbi. Da nam se 17. mart više nikada ne ponovi, zato je važno da ga se sećamo, ali je važna i opomena predsednika Srbije koji je jasno rekao svome narodu da se više nikada neće desiti. Danas imamo jaku i snažnu Srbiju koja stoji uz svoj narod i koja se bori za svoj narod – rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u svom obraćanju poručivši da nam se nikada više ne sme desiti 17. mart, da više niko ne strada, nego da svi zajedno gradimo bolju budućnost, a gradićemo je ako ne zaboravimo šta nam se desilo.Da je 17 mart daleko teži od bombarodvanja naše zemlje opomenuo je Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica podsetivši da se martovski pogrom dogodio posle punih pet godina od uspostavljanja međunarodne misije na Kosovu i Metohiji.

- Važno je da spasimo žrtve od zaborava jer jedino ono što je gore od stradanja jeste zaborav. Danas tražim mnogo od ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, a to je da očuvaju svoja ognjišta, a svi mi, predstavnici Narodne skupštine, poslanici, predsednik Srbije nikada neće zaboraviti najhrabriju decu koja se nalaze na Kosovu i Metohiji, to je nešto za šta mi danas želimo da se borimo – naglasila je Narodna poslanica u Skupštini Srbije Ivana Popović dok je Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika naglasila je da su Srbi stradali kao nijedan drugi narod u novijoj evropskoj istoriji.

- Sve vrednosti za koje se zalaže moderno čovečanstvo srušene su upravo na ovim prostorima jer niko nije imao hrabrosti da se suprotstavi neljudima, da zaustavi zlo, otmice i surova mučenja i ubijanja. Nema te slobode čiji se temelji grade na ubistvima, srušenim crkvama i spaljenim domovima – rekla je Šćepanović a da je osim po obimu martovksi pogrom tragičan i po nečinjenju međunaordne zajednice poručio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

- Najtragičnije je što su u pogromu uništeni i ljudski životi. Nesreća i pogrom 17. marta 2004. godine, koji su pogodili ovaj prostor ne bi se mogli opisati nedeljama. Danas, 17 godina kasnije, mi još srećemo ljude čije su priče iz pogroma neispričane, vidimo i slušamo stradale koji nisu ni stigli do pravde ili nadoknade svoje uništene imovine. Mi se i danas nadamo da će naše umetničko i kulturno blago koje je opljačkano i odneseno doći nekako do nas i verujemo da se život može vratiti u normalne tokove. Sasvim je jasno da je pogrom obeležio naše živote i 17 godina kasnije nije izbledeo u našim životima. Svaka nepravda čeka da ugleda lice pravde, svako uništeno selo čeka svoje povratnike, svaka neobnovljena crkva čeka da se u njoj služi liturgija. Reklo bi se da je ovo situacija u kojoj nema izlaza i rešenja, ali nije i ne može biti tako jer ovaj narod, naša država, naša hrišćanska savest i više od svega, naše žrtve, kažu obnavljajte život – rekao je u obraćanju Srđan Popović predsedik opštine Gračanica dok je na Akademiji dvema kosovskim pesmama nastupila Tamara Kapetanović, vokalni solista Ansambla „Venac“.

Pogledajte više