POVRATAK ĐAKA U OPUSTELE ŠKOLE: Gradsko veće u Vranju odlučilo da obnovi nastavu u selima Stance i Gradnja

D. RISTIĆ

15. 03. 2021. u 07:26

ODLUKOM Gradskog veća, od naredne školske godine bi u poljaničkom kraju iznad Vranja trebalo da budu otvorena dva nova školska odeljenja.

Objekat u Stancu / Foto D. Ristić

Plan je da to budu izdvojena odeljenja OŠ "20. oktobar" iz Vlasa u selima Stance i Gradnja, u kojima već decenijama vlada trend iseljavanja. Inače, zahtev za otvaranje novih školskih odeljenja su podnele dve porodice koje su, posle lutanja po Srbiji trbuhom za kruhom, ipak odlučile da život nastave u zavičaju. Trenutno, njihovo četvoro dece svakodnevno prepešači sedam kilometara do škole u Vlasu, a još bolja vest je da će u narednih nekoliko godina u ova dva sela još dvoje mališana postati školarci.

- Odluku Gradskog veća bi trebalo da potvrdi i lokalni parlament, posle čega će konačnu reč dati Ministarstvo prosvete. Veruje se da će ona biti potvrdna, jer je ministarstvo dosad pokazivalo veliko razumevanje u ovakvim slučajevima. Povratak ljudi u ovaj kraj je izuzetno dobra vest za nas, tako da smo snažno podržali predlog da škole u ova dva sela ožive posle dugog vremenskog perioda. Objekti su stari, ali imaju minimum uslova za odvijanje nastave kao nekada - kaže zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović.

Škola u Gradnji ne funkcioniše već godinama, dok u Stancu nastavu trenutno pohađa samo jedna učenica. Pre pola veka je slika bila potpuno drugačija i u matičnoj školi u Vlasu, gde je tada bilo više od hiljadu đaka, dok ih je danas samo stotinak.

Pogledajte više