VIRTUELNA KOMUNIKACIJA SA PUBLIKOM: U Muzeju naivne i marginalne umetnosti izložba posvećena umetnicama frankofonog govornog područja

Z. Gligorijević

08. 03. 2021. u 11:35

MUZEJ naivne i marginalne umetnosti, koji je prošle godine otišao korak dalje u prezentovanju svog likovnog fonda i izdavačke delatnosti, intenzivirajući virtuelan vid komunikacije sa publikom putem kreiranja svojevrsnih onlajn izložbi na dominantnim internet mrežama današnjice fejsbuk i instagram, ovog meseca je onlajn izložbu posvetio samoukim umetnicama frankofonog govornog područja, čija dela baštini ova ustanova kulture.

Foto: Slobodan Štetić

Izložba je simbolično nazvana „Mesec frankofonije: Ornament u delima frankofonih umetnica“. Publici je približen rad Evlin Postik, Džulije Sizi, Margo, Izabele Ortiz i Kristin Angužar.

- Od početka godine nastavili smo praksu priređivanja onlajn postavki. Januara i februara realizovali smo izložbe „Samouki klasici: Dušan Jevtović“, kao i „Zima u delima naivnih umetnika“. Inače, onlajn izložbe prate i video projekcije na našem Jutjub kanalu. Tokom prethodnih meseci na ovoj platformi objavili smo 16 dokumentarnih i igranih filmova o samoukim vizionarima i radu MNMU iz naše dokumentacije, autora Đorđa Kadijevića, Milana Nikodijevića, Lele Janić, Milice Bajić Đogo, Dejana Antonijevića, Milutina Labudovića – kaže Jelena Jovanović, kustoskinja jagodinskog MNMU.

Ona dodaje da ih je šest decenija delovanja ovog muzeja, kao laboratorije kreativnosti, podstakao u kreiranju ciklusa od 15 onlajn izložbi na fejsbuk i instagram profilima, putem kojih su „proputovali“ kroz sve najznačajnije događaje, ličnosti, dela vezana za hronologiju razvoja muzeja, najznačajnijih umetnika i njihovih dela iz zbirke MNMU.

Za kreativni tim MNMU-a naredni period biće nov izazov, izvorište novih ideja za unapređenje virtuelne komunikacije MNMU sa publikom iz svih zemalja. Nastojaćemo da i ubuduće prezentujemo naš rad i važnost umetnosti samoukih vizionara, nastavljajući praksu priređivanja novih, inventivnih izložbi onlajn na našim profilima svakog prvog ponedeljka u mesecu, kao i filmskih projekcija svakog prvog petka u mesecu.

Pogledajte više