BUDUĆNOST IZATKANA SREBRNIM NITIMA: Nišlija Goran Đorđević sugrađankama otkriva tajne filigrana

J. ĆOSIN

08. 03. 2021. u 17:06

NIŠLIJA Goran Đorđević je jedan od retkih majstora drevne tehnike obrade metala kojom je tokom vekova izrađivan ne samo nakit, već i razni ukrasni predmeti čija lepota ne prolazi, pa sa zadovoljstvom znanje prenosi sugrađankama koje gaje ljubav prema unikatnim detaljima.

Foto J. Ćosin

Tako je, kroz nedavno završenu tromesečnu radionicu koju je organizovalo udruženje nazvano "Vilin vez", sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena iz kategorije jednoroditeljskih porodica, desetak polaznica dobilo priliku da potpuno besplatno nauči tehnike zanata starog više od 7.000 godina.

ISTORIJA

FILIGRAN je, odvajkada, najrasprostranjenija tehnika u umetničkoj obradi srebra i zlata. S obzirom na to da nisu postojale "mustre" i šeme za izradu motiva, svaki majstor ih je kombinovao "iz glave", a oni najbolji su bili nadaleko poznati i dobro plaćeni za svoj rad. Tek pod uticajem Vizantije, filigran dolazi i u naše krajeve, te postaje ovdašnje srednjovekovno nasleđe, a poseban procvat doživljava u tursko vreme...

Foto J. Ćosin

- Drevnim tehnologijama se mogu izrađivati i moderni predmeti, primereni našem vremenu. Filigran je obrada zlata i srebra kombinovanjem žice i kuglice, pri čemu su ti osnovni elementi različitih debljina i veličina. Tako izrađeni broševi ili krstovi, na primer, potom mogu da budu ukrasni detalj na većim komadima nakita ili kandilima, na primer - objašnjava Đorđević.

A, proces počinje od topljenja srebra, koje se u Nišu najčešće koristi jer se lakše kuje, a kasnije može i da se pozlati, pa slede "valjanje" i "izvlačenje" žice koja ne sme biti deblja od vlasi kose. Posle oblikovanja željenih elemenata, na red dolazi spajanje koje majstori zovu i lotovanje. I, posle poliranja, posao je gotov.

Drevna veština

Foto J. Ćosin

- SVAKA žena koja je učestvovala u obuci je izrađivala nešto drugo, od privezaka do krstića.

I, pokazalo se da su još bolji učenici nego Nišlijke koje smo bili okupili pre bezmalo tri godine, jer imaju neka predznanja i, utisak mi je, veću motivaciju. Možda je razlog i to što su neke iz raznih umetničkih škola, a neke svršeni stomatološki tehničari, pa su vešte u manuelnom stvaranju - ponosan je Đorđević (na slici u krugu).

- Kroz obuku uz Gorana Đorđevića sam želela da nadogradim svoje znanje, a posebno me je privuklo to što je filigranstvo stari zanat i deo naše tradicije, mada nije toliko prisutno u svakodnevnom životu. Pritom, završila sam Umetničku školu i već sam pravila nakit od srebrne žice, sa dodacima dragog kamenja i kristala, ali nisam bila vešta u lotovanju. Posle ove edukacije, verujem u to da ći od ovog posla moći da izdržavam porodicu - zaključuje Sonja Jovanović, jedna od dama koje su tokom proteklih meseci vredno učile i vežbale.

Pogledajte više